Stridsledning med sikte mot Aurora 20

Årets upplaga av övningen Brigstri har en extra dimension som ett stort steg i förberedelserna mot försvarsmaktsövningen Aurora 20. Brigstri, brigadstridsledningsövning, är en övning där bataljonsstaber övar rutiner och grunder i stabstjänst i en kontext av väpnad strid.

Brigstri 20
Brigstri 20
Krister Pettersson omgiven av överstelöjtnant Teemu Hokkanen och kapten Mikko Sivonen från finländska armén. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Brigstri 20
Brigstri 20 Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Brigstri 20
Överste Rickard Johansson, Arméstaben Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Brigstri 20
Brigstri 20 Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten
Brigstri 20
Brigstri 20 Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten

Det är Markstridsskolan som planerar övning Brigstri och där är det major Krister Pettersson som har förberett årets övning.
– Nytt för i år är att vi i simulatorn använder kartor nere i Skåne och Blekinge där Aurora 20 kommer att genomföras. Och vi kommer att öva det som vi ska öva under försvarsmaktsövningen: upprätta förbindelseområden, slå luftlandsättningar och landstigningar.

Cirka 800 deltagare

På Brigstri deltar bataljonstaber från arméförbanden, ett finskt förband plus ledningsfunktioner från Ledningsregementet samt officerselever från kaptenskursen på Markstridsskolan. Allt som allt cirka 800 deltagare. Krister Pettersson fortsätter:
– Vi har styrkorna sammansatta som de ska vara under Aurora. Det finns på ena sidan en skyttebrigad med bataljoner från Livgardet, P 7 och det finska förbandet plus P 4:s mekaniserade bataljon. Den organisationen har vi ju inte till vardags. Även på motståndarsidan finns klara kopplingar till vårens försvarsmaktsövning där K 3 och P 7 spelar fienderollerna under båda övningarna.

Övningen en utmaning för cheferna

Tredje brigadstaben från I 19 deltar och spelar en brigad med ordinarie chef, överste Mats Ludvig, på plats. Motståndarsidan leds av chefen för andra brigaden, överste Stefan Pettersson.

– Det som är viktigt när man övar är att cheferna får ett dilemma som liknar det dilemma som man råkar ut för på ett stridsfält. Vi kan ju aldrig föreställa oss hur eländigt det kan vara, men däremot ska vi göra det så oförutsägbart som vi kan göra. Det bästa som finns då är att ha två sidor, ny terräng, nya uppgifter och oförutsägbara händelseutvecklingar. Då skapar man tänkande chefer, säger Krister Pettersson.

Förberedelser för Aurora 20

Arméstaben deltar också i Brigstri, dels för att stödja övningsledningen med att vara högre chef till den brigadstab som övas och dels så ger det dem själva bra förberedelser inför Aurora 20. En av dem som är på plats är arméns operationschef Rickard Johansson.
– Vårt deltagande på Brigstri är viktigt ur flera perspektiv, dels avseende vår egen förmåga och utveckling men även att utgöra högre chef åt övade förband så att de får rättvisande förutsättningar att planera, genomföra och följa upp de uppgifter som vi ska lösa tillsammans. Så här långt i övningen uppfattar jag att vi är på god väg att nå våra målsättningar.