Stridsvagnskompaniets anhörigdag höjde stridsvärdet

Sent i januari kom äntligen dagen som kompaniet väntat på. På Ravlunda skjutfält där solen knappt orkade sig igenom molntäcket fylldes den provisoriska parkeringen upp av tillresta anhöriga från landets alla hörn för en dag präglad av stolthet, nyfikenhet och försvarsupplysning.

Anhörigdag på P 7:s stridsvagnskompani.
Anhörigdag på P 7:s stridsvagnskompani.
Efter genomförd dags- och säkerhetsgenomgång möter de tillresta anhöriga äntligen stridsvagnssoldaterna och får möjlighet att ställa frågor och se och känna på de 62 ton tunga stridsvagnarna. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Anhörigdag på P 7:s stridsvagnskompani.
Kärt återseende mellan soldat och anhöriga. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Anhörigdag på P 7:s stridsvagnskompani.
Anhörig på väg ut till observationsplats för stridsvagnsförevisning efter att ha bussats ut på Ravlunda skjutfält. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Anhörigdag på P 7:s stridsvagnskompani.
Nyfikna anhöriga ser på när personal ur stridsvagnskompaniet på P 7 förevisar skarp ammunition. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Anhörigdag på P 7:s stridsvagnskompani.
Kapten Johan Jansson meddelar att förevisningen är över och att det nu bjuds på fika. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Anhörigdag på P 7:s stridsvagnskompani.
Med Stenshuvud nationalpark i bakgrunden framrycker stridsvagnarna tillbaka till stridsvagnsgaragen efter genomförd förevisning. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Anhörigdag på P 7:s stridsvagnskompani.
Karim och Rania hade rest till Ravlunda från Malmö med familjen för att hälsa på sin bror som gör grundutbildning mot vagnchef. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Anhörigdag på P 7:s stridsvagnskompani.
Stridsvagnsladdaren Julia Klar tyckte det var roligt att ha familjen på besök. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Anhörigdag på P 7:s stridsvagnskompani.
Terje och Camilla hade rest från Ängelholm för att träffa sin son. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten

Kapten Johan Jansson, kompanichef och ansvarig för dagen, var lyrisk av flera anledningar.

– Jag är mäkta stolt över vad kompaniet har åstadkommit och därför är det en sann fröjd att få visa upp vår verksamhet som ju på många sätt är ganska exklusiv. Dessutom bidrar en dag som den här till att en bättre förståelse för soldaternas vardag och varför vi begär så mycket av dem, vilket i sin tur leder till att de anhöriga lättare kan stötta soldaterna när de kommer hem.

För den värnpliktige stridsvagnsladdaren Julia Klar var dagen någonting som hon sett fram emot under en lång tid, även om det kändes ovant att blanda gröntjänsten med familjen.

–  Varje fredag när jag åker hem så gör jag det i mina civila kläder, så min familj har aldrig sett mig i det militära. Det har blivit som två olika liv. Så att ha haft familjen och stridsvagnen på samma gång har känts annorlunda, men bra. Vi längtar ju alla hem till familj och vänner, så jag tror att det varit stridsvärdeshöjande för oss alla.

Efter att de anhöriga kommit på plats gav kapten Jansson en genomgång där stridsvagnsfakta blandades med säkerhetsgenomgång, dagsschema och frågestund innan det var dags för de tillresta att återförenas med sina soldater. I garaget mittemot öppnades dörrarna upp och de tillresta fick en få förunnad möjlighet att se, känna på och stiga ner i stridsvagnarna samtidigt som soldaterna svarade på frågor av alla dess slag. Därefter utspisades det ärtsoppa och pannkakor innan de besökande mätta och belåtna bussades ut till en observationsplats där de fick ta del av en förevisning med skarp ammunition. För Karim som rest dit med sin familj för att hälsa på sin bror, var det sistnämnda en höjdpunkt.

– Det var tre stridsvagnar som sköt på samma gång. Folk hoppade till! Det var en bra upplevelse.

För Karims syster, Rania, bjöd dagen på starkare intryck än vad hon kanske hade väntat sig.

– Jag har nog underskattat hur kunniga de är och hur mycket de jobbar. Det är så många knappar och så mycket ansvar. Så mycket man inte visste fanns. Så jag tror att det var jätteviktigt att få en inblick i hur hans arbetsdag ser ut för då kan jag ha mindre förväntningar på honom när han kommer hem. Det var inte förrän idag som jag förstod hur viktig hans roll i stridsvagnen är och hur mycket han redan kan!

Anhörigdag på P 7:s stridsvagnskompani.
Videoreportage från stridsvagnskompaniets anhörigdag på Ravlunda.   02:52

Föräldrarna Terje och Camilla hade rest från Ängelholm för att hälsa på sin son. På frågan hur man som närstående ska tänka inför värnplikten lyfte de fördelarna och den fria viljan.

– Jag tror att man som ung kille eller tjej måste få välja själv vad man vill göra i livet, förklarade Camilla. Sen tror jag att det är en bra merit för framtiden när det kommer till att söka jobb. Många arbetsgivare är ju positiva till att man gjort värnplikten.

– Behövs värnplikten så behövs den, fyllde Terje i. Då får man bygga upp det som krävs i förhållande till den hotbild vi har. Så det känns bra. Sen tror jag att det är en fin möjlighet att träffa nya kompisar som man kanske har livet ut. Man blir ju ett rätt så sammansvetsat gäng. Sen har ju vi som föräldrar minskat matkontot med två tusen i månaden, avslutade han skämtsamt.

Efter att dagen kommit till ända och parkeringen tömts såg en nöjd kapten Jansson tillbaka på utfallet.

– Jag upplevde att de anhöriga var oerhört positiva sett till dagens upplevelse och att de värnpliktiga kände en stor stolthet inför att visa upp sin verksamhet. De växte två centimeter på längden idag.

Vill du också uppleva stridsvagnar på nära håll? Besök Regementets & garnisonens dag på Södra skånska regementet P 7 den 26 april 2020.