– Övningen pågår samtidigt som Coronapandemin som innebär stora påfrestningar för alla i samhället. Förutom pandemin måste vi också kunna hantera säkerhetsrelaterade omvärldsförändringar. Sverige har sedan tidigare, genom regering och riksdag, konstaterat att ett väpnat angrepp mot oss inte kan uteslutas och den bedömningen står kvar. Vi i Försvarsmakten hanterar både stöd till samhället med det vi kan och vi upprätthåller Sveriges beredskap. Och nu gör vi det genom övningen Våreld, säger Bengt Alexandersson, övningsledare
Egentligen skulle Skaraborgsförbanden varit på plats nere i Skåne vid den här tiden och deltagit i försvarsmaktsövningen Aurora 20. När beslutet togs om att skjuta den på framtiden så fick alla förband uppgiften att genomföra lokala slutövningar istället för en stor gemensam. Men det är inte det enda som är lite ovanligt för årets kull med värnpliktiga.
– Slutövningen ska genomföras samtidigt men inte nödvändigtvis sida vid sida. Det är ju flera förband involverade i övningen men vi har gjort flera åtgärder för att minska en eventuell smittspridning och därigenom en större belastning på den lokala sjukvården, säger Bengt.
Exempel på åtgärder som tagits är att reglera boende för både de som övar och övningsledningen så att personer från olika förband inte träffar varandra fysiskt, minskat antal deltagande vid genomgångar och fler genomgångar utomhus. För förbanden i fält gäller förstärkta hygienmöjligheter och att stanna i de ”familjer” som de har utbildats och umgåtts i under nästan ett års tid.
– Vi har ju haft permissionsförbud under en tid nu i vår och resultatet av den har varit betydligt högre antal av både värnpliktiga och officerare som har varit friska jämfört med tidigare år. Vi kommer dock minimera kontakten mellan de ingående förbanden och säkerställa att vi inte tummar på verksamhetssäkerheten.
För förbanden som övar tror Bengt inte att det kommer märkas någon större skillnad jämfört med om de hade deltagit i försvarsmaktsövningen.
– Skillnaden blir nog inte så påtaglig för våra värnpliktiga eller våra yngre befäl. Vi kommer kunna styra över övningen mer själva och gasa och bromsa efter behov. Om något moment inte gick så bra kan vi utvärdera och ta om det. Det hade inte gått i den större kontexten en försvarsmaktsövning innebär.
Samtidigt som förbanden övar genomförs också skarpa uppgifter med stöd till samhället. Trängregementet och Livregementets husarer har personal och ambulanser utlånade till Västra Götalandsregionen och Skaraborgs regemente har lånat ut och underhåller tält till den civila sjukvården.
– Vi bidrar givetvis med de resurser vi kan avvara till det övriga samhället utan att ge avkall på vår beredskap, säger Bengt.