Sammanlagt har transportkontoret hanterat åtta hemtransporter från exempelvis Chile, Bolivia, Marocko, Indien och Ecuador. Transportbehovet har uppkommit med mycket kort varsel och arbetet har varit omfattande och komplext i och med den rådande situationen i vår omvärld. Sammanlagt handlar det nästan om 2 500 personer som har tagits hem till Sverige.
– Förutom att hantera Försvarsmaktens behov av transporter i alla konfliktnivåer internationellt och nationellt, har vi även i uppgift att stödja andra myndigheter med transporter. Det här är ett uppdrag som vi är vana vid men i och med rådande situation har trycket varit oerhört hårt på de medarbetare som arbetar med flygtransporter. Varje flygning omfattar mycket arbete och många frågor runt flygningarna har hanterats av vår personal, säger Susanna Gardehall, transportplanerare vid transportkontoret.
Utöver avrop mot flygbolag har transportkontoret också ansvarat för de diplomatiska tillstånd som har behövt sökas. Hemtagningen av svenska medborgare har också samordnats i så stor utsträckning som möjligt med andra europeiska länders behov av att ta hem medborgare.
– I förra veckan skedde exempelvis två hemtagningar av svenska medborgare. Dessa transporter samordnades med Frankrike och Tyskland. Samordningsarbetet sköttes av Utrikesdepartementet medan bokning av flygtransport och ansökning av de tillstånd som behövs sköttes av transportkontoret. I dessa fall så har UD tagit hand om själva tillståndsansökan direkt med respektive ambassad, avslutar Susanna.