Livgardets rekryter övar för att bli en del av det svenska försvaret

Under svåra påfrestningar blir Försvarsmaktens förmåga att upprätthålla Sveriges beredskap och säkerhet avgörande för tryggheten i landet och stabiliteten i vårt närområde. Försvarsmakten behöver öva för att möta uppkomna händelser både nu och i framtiden. Från den 11 till den 20 maj genomför Livgardet slutövningar för pliktpersonalen.

Officer och soldat från Livgardet under övning Våreld.
Officer och soldat från Livgardet under övning Våreld.
Soldater från Livgardet under övningen Våreld 19. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Försvarsmaktens främsta uppgift är att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp. Personalen måste ha en hög utbildningsnivå och vara väl förtrogen med system och materiel. Försvarsmakten uppnår detta genom att öva personalen med den utrustning och system som skulle användas i ett skarpt läge om Sverige blir utsatt för ett väpnat angrepp.

De övningar som nu genomförs är ett prov på att värnpliktiga och anställd personal kan tjänstgöra tillsammans i Försvarsmaktens krigsförband och därmed bidra till försvaret av Sverige.

Inför varje övning genomförs en riskanalys kopplat till all verksamhet. Kopplat till smittspridning av Covid-19 vidtar Försvarsmakten åtgärder för att minimera riskerna och samtidigt kunna upprätthålla Sveriges beredskap. Försvarsmakten vidtar alltid nödvändiga åtgärder för att skydda egen personal och därmed beredskapen och förmågan att genomföra insatser och operationer.

Under vecka 20 och 21 slutför Livgardets rekryter sin militära grundutbildning i och med en slutövning och blir därmed krigsplaceringsbara. Övningens moment kommer främst att vara på Livgardets övnings- och skjutfält men vissa delar kommer att pågå på allmän plats.

Mycket trafik på E4

Militära fordon kommer att köra längs med E4 tur och retur från Stockholm via Uppsala till Marma skjutfält onsdag den 13 maj och åter måndag den 18 maj. Totalt rör det sig om cirka 20 fordon.

Försvarsmakten påminner om att det enligt Trafikförordningen (2 kap. § 6) är förbjudet att bryta, eller på annat sätt, hindra eller störa militära kolonner. Om det är möjligt att passera hela kolonnen på ett säkert sätt kan du göra det.

Soldater på Bromma flygplats

Från den 18 till den 20 maj övar Livgardets militärpoliser och blivande militärpoliser på och kring Bromma flygplats. De tränas för att både i fred och krig kunna sättas in mot olika former av brottslig verksamhet. Bland annat övar de eskort, eftersök av personer, patrullering med hund och postering. Rekryterna testas i olika moment på enskild polismans agerande runt flygplatsen. Soldaterna har uniform och stridsutrustning, och skottlossning med lös ammunition kommer att ske stundtals mellan klockan 07.00 och 22.00. 

Soldater söder om Stockholm

Söder om Stockholm övar Livgardets värnpliktiga tillsammans med Amfibieregementet på spanings- och säkerhetsoperationer. Soldaterna kan vara klädda i stridsutrustning men ingen skottlossning kommer att ske.