Under förmiddagen var kön lång till inmönstringen i gymnastiksalen i Boden. Där visar de blivande rekryterna sitt antagningsbesked och legitimation och sedan registrerar de sig vid det kompani de kommer att tillhöra under värnplikten.
Därefter är det dags att hämta sin utrustning. I kön står en grupp killar från Stockholm. De ska alla göra värnplikten vid Stabsunderstödskompaniet vid I 19 och har redan hunnit bekanta sig med varandra. De har tydliga förväntningar på utbildningen.
– Det blir nog en del nya vanor med disciplin och ordning och reda. Jag förväntar mig också att få nya kompisar och att vi kommer att få en stark sammanhållning i gruppen, säger Lascha Modebadze och de övriga håller med.
Många kvinnor
I år är det ovanligt många kvinnor som rycker in. Tre av dessa är Jasmine Åberg, Sara Åqvist och Felicia Ångman, som ska göra värnplikten vid Trosskompaniet på I 19.
Felicia har siktet inställt på att bli läkare, men hon kan tänka sig ett fortsatt engagemang i Försvarsmakten.
– Jag tänker jobba något år och sedan kan jag komma tillbaka till Försvarsmakten i någon form.
Matilda Berglund, 19 år från Trollhättan, fick beskedet i mars att hon skulle göra sin värnplikt på jägarbataljonen i Arvidsjaur.
– Det passar mig skitbra, jag gillar fjällmiljö och jag gillar att gå långt. Pappa gjorde också sin värnplikt här, 87-88 så det var ett tag sen, han tyckte det var bra men berättade mest om hur mörkt och kallt det är här, så först tänkte jag att jag aldrig kommer vilja vara i Arvidsjaur.
– Men när jag mönstrade så kände jag att det är hit jag helst vill och så blev det så, det känns jättekul. Jag ser fram emot fältveckor, det ska bli häftigt att testa sig psykiskt och fysiskt och faktiskt pressa sig att vara utan mat och sömn och se hur kroppen reagerar. Det är ju inte alla som fixar det här, så det är kul att känna att jag är ganska stark och kan klara av det, säger Matilda.
Varmt mottagande
I skuggan, i skydd mot den stekande solen, sitter en grupp som ska tillbringa sin värnplikt i en stridsvagn. Alla är födda 2001 och har mönstrat med plikt, men de ser fram emot utbildningen vid Stridsvagnskompaniet på I 19.
– Jag har flera i min familj som jobbat inom försvaret eller gjort värnplikt så jag är sugen på att fortsätta, säger John Källman från Stockholm.
Alexandra Waleij, Tyresö och Erik Rex, Sundsvall som ska göra värnplikten vid Sensorkompaniet på A 9, summerar sina första intryck.
– Jobbigt och varmt. Det är varmare här än i Sundsvall. Det är halvstressigt just nu, mycket nytt och konstanta intryck. Men det kommer man säkert att komma in i med tiden, och jag förväntar mig att växa som människa och lära mig ta mer ansvar, säger Erik.
Alexandra håller med.
– Jag trodde aldrig att det skulle vara såhär varmt. Men jag gillar verkligen ljuset som Norrland och Boden har att erbjuda. Jag trivs väldigt bra med människorna här, de man har hunnit lära känns hittills. Jag ser verkligen fram emot dessa elva månader. Det här är en utmaning som jag vill se om jag fixar.
Tillväxt för armén
Garnisonschefen, överste Jonny Lindfors, är nöjd med tillskottet.
– Det är mycket glädjande att vi trots covid-19 kan ta emot nya värnpliktiga. Armén står inför en tillväxt och för att vi ska kunna växa behöver vi personal, vi ser de nyinryckta som potentiella framtida kollegor. Vår målsättning är att genomföra en så bra utbildning att de känner att de vill fortsätta utvecklas inom Försvarsmakten, antingen som anställda soldater eller genom att utbilda sig till officer eller specialistofficer.
Garnisonschefen kommenterar också den ökade andelen kvinnor.
– Redan av förra utbildningsårets värnpliktskull var det många kvinnor som tog anställning och i år rycker väldigt många fler in. Inom Försvarsmakten är alla främst soldater, men att endast välja ur halva befolkningen ger oss vare sig legitimitet eller de bäst lämpade individerna. En ökad andel kvinnor gör oss starkare, helt enkelt, förklarar Jonny Lindfors.