Under Baltops 20 deltog Sverige med visbykorvetten HMS Karlstad och dess besättning på 43 personer. Dessutom har en mindre logistikenhet i Simrishamn varit etablerad av Marinbasen där minröjningsfartyg, som övat utanför Ravlunda skjutfält, har fyllt på drivmedel. För övningsplaneringen har i huvudsak Sjöstridsskolan ansvarat.
Rivstart i tufft väder
Besättningen på HMS Karlstad fick en tuff start av övningen. Vädret vid losskastning bjöd på stormbyar och den första delen av övningen bestod i att man skulle leda delar av fartygsstyrkan i ett övningsmoment utanför den danska kusten.
– Trots kort om förberedelsetid gjorde vi bra ifrån oss. Det vittnar om hur interoperabla och integrerade med andra nationer och Nato vi är, säger Magnus Almqvist som är fartygschef på Karlstad.
Använda på rätt sätt
Under Baltops har det svenska fartyget haft en dansk styrkechef som lett från fartyget HDMS Esbern Snare, något som fungerat utmärkt. Magnus Almqvist fortsätter:
– Vi har använts på ett sätt som gjort att fartygets styrkor kommit fram där vi opererat kustnära. Det är en förmåga som saknas hos de flesta andra nationer och i Nato.
Dessutom har den danska ledningen sett till att sambandet med övriga fartyg och tillgången till ordrar och meddelanden fungerat. Hur man ska kommunicera krypterat är annars en ständig huvudvärk varje gång svenska fartyg ska öva med Natostyrkor, detta då Sverige inte är Natomedlem.
Övningen och två år som chef sammanfattas
Baltops 20 var dessutom Magnus Almqvists sista som fartygschef på HMS Karlstad.
– Det känns ändå bra att sluta på det här sättet, internationellt samarbete när det är som bäst. Även om vi är duktiga och interoperabla så måste kunskaperna hela tiden underhållas. genom regelbundna övningar
Att sammanfatta åren som fartygschef är dock svårare:
– Det jag är mest nöjd med, är de stora steg vi tagit i marinen. Deltagandet i övningar som Trident Juncture, Baltops och våra egna svenska övningar har gjort att vi är betydligt bättre idag än för två år sedan. Det gäller såväl internationellt, tillsammans med andra, men också nationellt -tillsammans med övriga Försvarsmakten.
– Som fartygschef reflekterar man inte ofta över sin egen situation. Besättningen, fartyget och uppgiften kommer alltid först. Under Baltops har jag dock tillåtit mig att njuta lite. Känslan av att ha fått ihop det lag, som en besättning utgör, till något riktigt bra är en skön känsla som jag kommer att ta med mig.