– Det är ett 50-tal hemvärnssoldater som deltar i arbetet med att ta emot prover vid de fem insamlingsplatserna i Bergsjön, Biskopsgården, Vasa, Örgryte och Majorna, berättar Philip Bacchus som är insatschef och ansvarar för planering och genomförande av Försvarsmaktens arbete i samverkan med Folkhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionen.
Det finns även tio transportenheter med två hemvärnssoldater vardera, som hämtar prover hemma hos de deltagare, som av någon anledning inte kan ta sig till insamlingsplatsen.
17 000 slumpvis utvalda deltagare i de fem stadsdelarna har fått ett provtagningskit skickat till sig.
– Med denna studie får vi en ögonblicksbild av hur smittspridningen av covid-19 ser ut i Göteborgsområdet, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare vid smittskydd Västra Götaland.
Hemvärnssoldaterna vid insamlingsplatsen i Bergsjön är motiverade för sin uppgift.
– Det handlar om att göra en insats. Det är nog därför vi är hemvärnsmän överhuvudtaget. Sedan om det handlar om att samla in prover som här, eller att leta efter förvunna människor spelar ingen roll. Det är en uppgift som vi tar på oss och vi tror på att vi gör skillnad, säger Daniel Persson.
På plats i Bergsjön finns även Duha Geedi, hälsoguide och Elmi Karshe, covid-19 informatör som stöttar invånarna i stadsdelen i samband med insatsen.
– En av de vanligaste frågorna vi får är hur man registrerar själva provet med bank-id. Vi hänvisar dem då till helpdesk vid Västra Götalandsregionen som kan hjälpa dem vidare, berättar Elmi Karshe.
Både Ramona Groenheit, projektledare vid Folkhälsomyndigheten och insatschef Philip Bacchus tycker arbetet har flutit på otroligt bra.
– För varje dag och vecka som går blir vi bättre och mer effektiva på att planera vårt arbete. Förhoppningsvis kan vi lämna bättre och större stöd framöver, säger Philip Bacchus.