Försvarsmakten har på olika sätt lämnat stöd till samhället under pandemin. Bland annat genom att Försvarsmedicincentrum har satt upp två fältsjukhus, i Stockholm och Göteborg. Beställare har varit Socialstyrelsen på begäran från Region Stockholm och Västra Götalandsregionen. Man befarade då att pandemin skulle kräva mer platser (framför allt IVA-platser) än sjukhusen i regionerna hade att tillgå.
I Stockholm var platsen Stockholmsmässan i Älvsjö. Inga tält restes där utan utrustning byggdes upp i de förberedda modulerna inne i lokalerna. I Göteborg var platsen vid Östra sjukhuset.
Leverans av utrustning och utbildning
Fältsjukhusen med utrustning och tält lämnades över till regionerna som bemannade med sin personal och i vissa fall kompletterade med egen medicinsk utrustning. Försvarsmedicincentrum ansvarade för driften av tälten (som innebar försörjning av el, vatten, ventilation och värme) och för utbildning till regionernas personal som skulle arbeta i den miljön.
De beställande myndigheterna har sedan tidigare gjort bedömningen att behovet inte längre kvarstår så de olika platserna har avvecklats i omgångar, från juni till augusti. Endast i Göteborg användes platserna totalt vårdades 26 patienter i IVA-tälten och som mest 16 patienter samtidigt.
Avveckling
Under veckan som gick avvecklades de sista IVA-platserna på Östra sjukhuset av personal från Första sjukhuskompaniet. Avvecklingen fullbordades vid ett möte på Östra sjukhuset, fredagen 21 augusti, då Boel Mörck, områdeschef vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och kapten David Karlström, tjänsteförättande chef vid Första sjukhuskompaniet, tillsammans med kapten Ulf Wolgast, samverkansofficer vid Västra militärregionen. De undertecknade en överenskommelse om ett avslut på det stöd som påbörjades i mars.
Med på plats fanns även från Första sjukhuskompaniet; Martin Koshaba, teknisk chef, Stefan Holmberg, väbel. Dessutom deltog Magnus Palmkvist från Sahlgrenska universitetssjukhuset som också var ställföreträdande projektansvarig vid Sjukhuset Kronan.
Bra samarbete
Boel Mörck, som var ansvarig för tälten på plats, uppskattar det goda samarbetet och menar att sjukvården inte ensamt kan hantera större påfrestningar utan externa resurser.
– Under påsken gjorde de resurser vi fick till oss i form av tälten och IVA-platserna en avgörande skillnad. Vi fick en beredskap och kunde vårda de patienter som kom in. Vi kände oss väldigt trygga, säger Boel Mörck.
Samarbetet mellan de olika myndigheterna har skett på flera nivåer. Dels det operativa med till exempel rätt materiel och utrustning men även regionalt och högre upp i beslutsfattandet.
– Vi har lärt oss väldigt mycket utifrån samarbetet med flera organisationer involverade. Detta kommer vara till en stor hjälp i vårt arbete framöver, uttrycker Ulf Wolgast.
Ständigt beredda
Nu återgår Försvarsmedicincentrums insatsförband till grundberedskap och är beredda för nationellt stöd om det skulle behövas.
– Samarbetet med sjukhuset har varit gott och följsamt över alla nivåer och vi är glada över att ha kunnat bidra. Vi har genomfört en skarp insats. Fast hemma. Detta är ett avslut för en del av insatsen men det betyder inte att det är över. Sjukhuset Kronan avvecklas härmed och vi är fortsatt beredda att kunna bidra om det blir en utveckling åt fel håll i pandemin, tycker David Karlström.
För de båda sjukhuskompanierna har det varit en skarp insats över tid. Och som en markering på att insatsen nu är över hade de en samling på Göteborgs garnison, tisdagen den 25 augusti, där alla samtidigt tog av sina armbindlar med röda korset på som de har burit hela insatsen igenom.
– Den här insatsen har givit oss värdefulla erfarenheter som vi tar med oss, inte minst från samverkan med andra myndigheter och aktörer, avslutar David Karlström.
Försvarsmakten är ständigt beredda och fortsätter stödja samhället med förmågor och resurser utan att det påverkar beredskapen att försvara Sverige och landets gränser.