– Vi har genomfört en målbildsövning i fält av flera skäl, berättar Emil Roos af Hjelmsäter, kompanichef för SOU. Vi vill att de snabbt ska få en realistisk bild av hur en utbildningssituation kan se ut som kommande instruktörer i en växande försvarsmakt med ett ökande antal rekryter att utbilda. Sen vill vi att de snabbt ska få koll på sig själva och sin fältutrustning och börja lära känna varandra på riktigt.
Steg för steg byggs både lag och förmåga
Den inledande veckan i fält är början på en flerstegsraket ur flera perspektiv. Laget byggs utifrån individen som först får tillbringa ett ensamdygn i fält där man enskilt reflekterar över yrkesvalet och sig själv i en ostörd miljö för att sedan reflektera gemensamt i triader. Därefter följer förläggningstjänst, inskjutning och personlig färdighetsträning på eldhandvapnet, samt marschträning. Till sist lagutveckling som övergår i fördjupad kunskap om gruppdynamik (kursen Utveckling av Grupp och Ledare).
– Jag hade det jättebra i min bivack, konstaterar kadett Tove Stillfjord, leende. Bra väder och nyttiga frågor att reflektera över. Jag har inte ångrat mitt yrkesval!
Tove är en av de soldater som börjat närma sig fullgjord tjänstgöring och som vill fortsätta utvecklas i Försvarsmakten, så småningom som flygstridsledare:
– Jag har jobbat med hundtjänst och rekrytering i sju år på fältjägargruppen och nu är det dags att gå vidare mot nya utmaningar. Vi är ett riktigt ”gött” gäng med blandade åldrar och bakgrund – vi kommer att kunna lära mycket av varandra under utbildningen!
Från manskap till befäl
Den stora utmaningen blir nu att utvecklas från manskap till befäl, det vill säga att kunna ta ansvar även för andras stridsvärde och professionsutveckling i specialistofficersrollen i den miljö man verkar. Nu väntar närmast en termins studier i ämnen som taktik, ledarskap, pedagogik, fysiskt stridsvärde och totalförsvar och folkrätt – en hel del teori, men också praktiska övningar i fält. I november kommer kadetterna att vara i fält under lite mer prövande förhållanden i Halmstad för att vara väl förberedda när det är dags för vinterutbildning i Arvidsjaur efter årsskiftet.
– Jag ser verkligen fram emot att pröva något nytt, säger kadett Joel Vikman, som kommer direkt från grundutbildningen och tjänsten som värnpliktig hjälpflygmekaniker på Norrbottens flygflottilj. Jag är van att följa tekniska manualer till punkt och pricka, men nu är det mycket upp till mig som individ att använda min kreativitet att lösa de uppgifter som kommer. Jag gillar att skruva på flygplan, men det här ska verkligen bli kul. Vi har fått en bra start genom att vara ute i fält och göra allting tillsammans!
Kadetterna på MHS H är antagna till ett drygt tiotal olika utbildningsinriktningar och kommer efter vinterutbildningen att fortsätta sin, i de flesta fall, tre terminer långa specialistofficersutbildning på andra fack- och funktionsskolor i Försvarsmakten.