Det första stridsfordon 90 levererades till det svenska försvaret 1994 och idag finns drygt 500 vagnar i Försvarsmakten. Systemet har under åren utvecklats och uppgraderats efterhand och 2016 påbörjades ett flerårigt renoveringsprogram som syftar till att öka livslängden samt att tillföra ett nytt ledningssystem. Den nya renoverade versionen benämns nu med bokstaven D.
100:e vagnen levererad
I slutet av augusti tog Försvarets materielverk, FMV, emot seriefordon 100 av de totalt 288 stridsfordon 90 som genomgår renovering och uppgradering. BAE Systems Bofors och BAE Systems Hägglunds genomför uppdraget gemensamt.
Bland de åtgärder som är genomförda kan nämnas; nytt ledningssystem, siktesprogramvara, ny programmeringsutrustning, bakåtkamera och nytt IR-sikte på eldledningsvagnen och luftvärnskanonvagnen.
Vagnsutbildning för värnpliktiga
På Norrbottens pansarbataljon är nu den grundläggande vagnsutbildningen, GVU, inne på fjärde veckan. Det är rekryter ur stridsvagnskompaniet som utbildas på varianterna av 9040 D för eldledning och stridsledning samt rekryter ur stab- och understödskompaniet som utbildas på stridsledningsvagnen och den nya granatkastarpansarbandvagnen. Totalt är det cirka 40 rekryter som nu utbildas på de nyrenoverade vagnarna.
– Vi är inne på den fjärde och sista veckan av den första gemensamma delen av utbildningen. Från och med nästa vecka kör vi befattningsutbildningar, då delas rekryterna upp så vagnchefer, förare och skyttar utbildas för sig och besättningarna på granatkastarpansarbandvagnen startar då sin pjäsutbildning, berättar översergeant Nils Martinsson, instruktör.
Skarpskjutningsperiod väntar
Befattningsutbildningarna pågår i tre veckor och därefter förs besättningarna ihop igen för att genomföra olika praktiska övningar innan GVU: n fortsätter med skarpskjutningsperiod på Tåme skjutfält under två veckor. Vagnsutbildningen fortsätter efter nyår med vinterutbildning och utbildningskontroll och avlutas i början av februari.
Tre av rekryterna som nu utbildas på stab- och understödskompaniet är stridsfordonsskytten Hanna Winka från Tärnaby, vagnchefen Ki Pasanen från Stockholm och föraren Matti Hintsala från Haparanda.
–Stridsfordonsutbildningen är jättespännande så här långt, vi har lärt oss jättemycket, säger de tre rekryterna samstämmigt.
– Eftersom jag är skytt ser jag såklart ser extra mycket fram emot skjutperioden, tillägger Hanna Winka.
På fler platser redan i höst
Men det är inte bara i Boden som utbildningen på de nyrenoverade stridsfordonen genomförs. En grundkurs för officerare är igång på Skaraborgs regemente, P 4 i Skövde och under hösten startar även stridsfordonsutbildning för rekryter på P 4 samt på Gotlands regemente, P 18.
– Det är mycket positivt att utbildningen på de renoverade vagnarna nu tar fart på flera platser, berättar Ulf Krantz, systemföreträdare för stridsfordon 90 på Markstridsskolan där utvecklingen av markstridsfunktionens strids- och fordonssystem sker.