Den 24 oktober är, förutom att det är FN-dagen, även Ing 3:s högtidsdag till minne av färjeolyckan i sjön Armasjärvi 1940. För att hedra minnet av de som omkom i olyckan genomförs varje år en ceremoni med kransnedläggning i byn Armasjärvi i Tornedalen.
Det var en kall och blåsig kväll då 44 militärer och två civila färjkarlar omkom när den färja som skulle föra två ingenjörplutoner över sjön började ta in vatten för att sedan sjunka. Panikartade scener utbröt då soldaterna hamnade i sjön. Dåtidens uniformer sög åt sig av det iskalla vattnet, vilket bidrog till att så många förolyckades.
80 år senare är olyckan alltjämt är en av de svåraste som drabbat det svenska försvaret i fredstid.
– Det här är en dag för eftertanke. Vi ska hedra dem som fick betala det yttersta priset för Sverige här i sjön för 80 år sedan, säger överste Jonny Lindfors, chef för Norrbottens regemente som är traditionsbärare för olyckan.
Även om det nu är länge sedan 1940 innehåller historien om Armasjärviolyckan centrala teman som ekar sanna än i dag i Försvarsmakten.
– 80 år är en lång tid. Men det är viktigt att berättelsen om Armasjärvi aldrig glöms bort. För olyckan är även en påminnelse för oss i dag om hur viktigt det är att alltid ta säkerheten på största allvar i riskfyllda miljöer. Det är en sanning även i dag, säger Jonny Lindfors.
Efter ceremonin kom flera bybor bärandes på lådor med gravljus. I den kalla nordanvinden lyckades de till slut tända 80 ljus – ett för varje år som har gått sedan den tragiska kvällen.