Stor fattigdom möter FN-svenskarna i Mali

Solen gassar när takskytten Oscar Nilsson ställer sig upp i terrängbilen och blickar ut över landskapet strax norr om Ansongo, en mindre ort cirka 10 mil söder om staden Gao där Mali 12:s skyttekompani normalt är grupperat.

Oscar bevakar terrängen nära kompaniets gruppering i Ansongo.
Oscar bevakar terrängen nära kompaniets gruppering i Ansongo.
Oscar Nilsson bevakar terrängen nära kompaniets gruppering i Ansongo. Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten
Dan Andrén (t v) noterar kompaniets rörelser på kartan i den främre ledningsplatsen i Ansongo.
Dan Andrén (t v) noterar kompaniets rörelser på kartan i den främre ledningsplatsen i Ansongo. Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten
Ida Krafft ser bort mot vägspärren där hennes kollegor samverkar med den maliska armén.
Ida Krafft ser bort mot vägspärren där hennes kollegor samverkar med den maliska armén. Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten
Soldater och officerare i samtal med motparter i den maliska armén.
Soldater och officerare i samtal med motparter i den maliska armén. Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten
Solen går upp samtidigt som dagens första ordergivning avslutas i närheten av Tin Hama.
Solen går upp samtidigt som dagens första ordergivning avslutas i närheten av Tin Hama. Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten
Mali 12:s skyttekompani i Tin Hama.
Mali 12:s skyttekompani i Tin Hama. Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten
En av Mali 12:s plutoner under en patrull i Tin Hama.
En av Mali 12:s plutoner under en patrull i Tin Hama. Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten
Skyttekompaniet på väg genom Tin Hama.
Skyttekompaniet på väg genom Tin Hama. Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten

 Det är operationens andra dag och hans första postpass vid kompaniets främre gruppering som upprättats för att leda den sex dagar långa operationen nära gränsen till Niger. Det är Oscar Nilssons första utlandsinsats och intrycken är många, men fattigdomen och mängden av barn och unga är ett av de starkaste.

– Nästan vart vi än åker så ser vi barn och unga. De är bokstavligt talat över allt, berättar Oscar Nilsson.

Även om han inte tror att situationen kommer att förändras med en operation är han övertygad om att både FN och Malistyrkan gör nytta i det långa loppet.

– Det tog en stund innan vi fick ordning på alla förberedelser, men nu känns det bra att få komma ut och göra skillnad, förklarar Oscar Nilsson.

En bit längre bort står kompaniledningen och följer rapporterna när en av plutonerna närmar sig byn Tin Tagart. Våldsbejakande islamistiska grupper har en stark närvaro i byn och plutonen har till uppgift att spana och förbättra FN:s bild av området.

– Terrängen är lättframkomlig och vi har lyckats störa motståndarens rörelser i området, säger Dan Andrén, ställföreträdande kompanichef.

Några dagar senare styr fordonsföraren Ida Krafft terrängbilen genom Ansongo. Hennes pluton är på väg till en vägspärr för att samverka med den maliska armén strax söder om staden. Samtidigt som hon ser ut genom fönstret slås hon av kontrasterna. Både djur och människor far väldigt illa i Mali och fattigdomen är stor, berättar hon:

– Samtidigt är de också glada. I Gao hälsar de alltid när vi åker förbi och barnen dansar längs vägen.

Under operationens sista dagar rör sig Ida Kraffts pluton söder ut mot byn Tin Hama. FN har fått rapporter om att våldsbejakande islamistiska grupper driver in illegal skatt från lokalbefolkningen. Under två dagar ska de både patrullera i byn och samverka med befolkningen.

Till skillnad från Gao står barnen gömda bakom hushörnen. Ingen vågar komma fram och hälsa, förklarar Ida Krafft:
– Det känns lite som en spökstad.

Efter patrullerna i Tin Hama återvänder kompaniet till den egna campen i Gao. Och trots att klimatet är utmanande har det på det hela gått bra, förklarar Dan Andrén, och fortsätter:
– Vi har löst de uppgifter som vi fått från högre chef och genomfört vår första längre operation i östra Mali.