Jägarövning 2 är den andra av totalt fyra jägarövningar för rekryterna vid jägarbataljonen i Arvidsjaur. Inför övningen, som pågår i sju dygn, har de genomgått sina respektive befattningsutbildningar och nu är det dags att ta nästa steg och fungera som en helhet.
– Under jägarövning 2 väver vi ihop allting och övar verkligen hela kedjan i och med att vi har upprättat bataljonsledning, skvadronsledning och plutonsledning. Men fokus ligger framför allt på samarbetet inom plutonerna men även på enskild soldat, för det är där friktioner uppstår, säger kapten Jesper Lindholm, huvudövningsledare.
Diken har blivit åar
Friktioner har det minst sagt funnits en hel del av. Eftersom temperaturerna varit höga har den mesta av snön smält och vattenflödena har därför varit ovanligt höga. Något som fått bland annat framryckningar att bli mer krävande.
– Under det första dygnet när vi innästlade i området var det en riktig utmaning att ta sig fram till fots. Det är otroligt höga flöden för årstiden, normalt hoppar man över diken som är en meter breda, nu är de i stället fem-sex meter breda. För att lösa uppgiften och ta oss fram i terrängen har vi fått bygga provisoriska broar med hjälp av slanor som vi fått åla över. Minst sagt en prövning och en riktig utmaning, säger rekryten William Bussman från Härnösand som utbildas till prickskytt.
"Vi ska vara där vi kan påverka mest"
Trots att utmaningen kan kännas krävande är förmågan att hantera svårtillgänglig terräng en viktig faktor för att bli en framgångsrik jägarsoldat.
– Det är utmanande men det är heller inte en orealistisk situation och det är viktigt att de behärskar det också, berättar Jesper Lindholm.
Under de sju dygnen soldaterna legat ute i fält har man befunnit sig på djupet, omkring två till tre mil bakom fiendens front.
– Vi är i höjd med motståndarens mjukare delar såsom logistik, artilleri och radar. Det är där vi vill vara och det är där vi kan påverka som mest, fortsätter Jesper Lindholm.
Hela skvadronen
Under veckan har ledningsplutonen byggt ledningsplatser i terrängen för att upprätta sambandskedjan mellan plutonerna, skvadronsledningen och bataljonsledningen.
– Vi har bland annat byggt och maskerat ledningsplatsens tält och fordon för att skvadronsstaben ska kunna leda plutonerna som är ute i terrängen. Jag har sett fram emot de taktiska elementen, det är spännande att samarbeta i hela skvadronen och verkligen se hur det går till på riktigt, säger rekryten Carl Möller som utbildats till signalist.
Jägarplutonerna har bland annat bedrivit spaning för egen strid mot viktiga transportvägar i operationsområdet i syfte att lokalisera högvärdiga mål.
– Vi upptäckte fientliga styrkor med artilleri som vi nedkämpade genom prickskytte och att leda indirekt eld. Jägarövning 2 känns riktigt spännande och det är kul att få öva ihop i plutonerna och få se hur alla befattningar fungerar ihop, säger rekryten William Bussman.
Transportgruppen i hetluften
Det har även utförts flera eldöverfall under övningsveckan där jägarrekryterna fått bekänna färg i form av hårt motstånd bestående av rutinerade heltidsanställda soldater och värnpliktiga förstärkningssoldater från tungtransportgruppen.
– Transportsoldaterna har som spelad motståndare fått öva att lösgöra sig från stridssituationer med lastbil och försvara sin förläggningsplats vilket de lyckats göra med gott resultat, berättar övningsledaren Jesper Lindholm.
– Övningen är en väldigt stor utmaning och det här är rekryternas första kontakt med verkligheten ute på stridsfältet. Men det allra viktigaste är allt de fått lära sig av övningen, avslutar Jesper Lindholm.