2014 började resan inom Försvarsmakten, som handläggare på logistikavdelningen på regementsstaben vid Livgardet. Sedan oktober 2020 är Elisabet produktionsledare på Logistikberedningen (LogB). Hur trivs du på nya jobbet?
– Jag stortrivs! Först och främst var det oerhört uppmuntrande att bli tillfrågad. Jag blev uppmanad att söka tjänsten baserat på min kompetens inom logistik vilket var smickrande. Jag uppskattar den positiva inställningen i vårt arbetslag på LogB. För mig är det är jätteviktigt att ha roligt på jobbet – varje dag.
Vad innebär din nya tjänst?
– Som produktionsledare på Logistikenheten (LogE) Stockholm ansvarar jag för att leda och stödja medarbetarna inom logistik under ledning av chefen för Logistikberedningen. LogE Stockholm utgör ett logistikstöd till Livgardet och ytterligare sex förband inom garnisonen, i form av planering och genomförande vid övningar, insatser och utbildningar. Logistiken behöver finnas med i ett tidigt planeringsskede. Det är avgörande för att det ska fungera den dagen genomförandet sker.
Utvecklingsmöjligheter
– Jag vill verkligen trycka på vikten av kompetensutveckling. Något som min tidigare chef på logistikavdelningen verkligen satsade på och uppmuntrade till när jag började som handläggare. Under 1,5 års tid gick jag ett antal logistikutbildningar på Militärhögskolan Karlberg, vilket har betytt jättemycket för min utveckling. Som civil utifrån saknade jag erfarenheten av genomförd värnplikt och den materiella kunskapen som finns inom Försvarsmakten. Utbildningarna gjorde att jag snabbare fick grundkunskaperna om verksamheten samt möjligheten att börja bygga mitt kontaktnät inom Försvarsmakten.
Civil inom försvaret
– Vi har mycket att lära av varandra. Vi har alla olika erfarenheter. Jag har från början haft grundinställningen att man måste ha ett intresse för verksamheten för att kunna lära sig och göra ett bra jobb. Min uppfattning är att både civil och militär personal bjussar väldigt mycket på sina kunskaper och erfarenheter om man bara själv visar sitt intresse. Signalen att du är intresserad gör att andra människor vill engagera sig och satsa på dig. Som ny är det förstås många utmaningar allt ifrån att lära sig ”språket” i exempelvis skrivelser till att förstå den militära organisationen i sin helhet. Det tar tid att lära sig. Man får ta det steg för steg. Kombattantutbildningen som jag gick 2016 var jättebra. Den gav mig ytterligare kunskaper som hjälpte mig att förstå verksamheten.
Karriärvägar
Det finns många olika sätt att göra karriär i Försvarsmakten. Oavsett om du är officer, soldat eller civilanställd finns det flera möjligheter till intressanta jobb. Karriärvägarna är många men är något mer tydliga och naturliga om du har militär bakgrund. Hur ser karriärvägarna ut inom logistikspåret?
– Jag känner inte till några direkta etablerade steg för civil personal inom logistikspåret. Men om jag tittar på Logistikenheten som ett exempel är den väl representerad av civila befattningar. Mer än exempelvis i ett krigsförband, där det är primärt militär personal. Allt eftersom man blir mer insatt i verksamheten och bygger på sin kompetens får man också upp ögonen för de befattningar och möjligheter som finns för civil personal. Möjligheter finns det absolut vill jag påstå.
Vad är karriär för dig?
– Karriär för mig har aldrig varit en spikrak väg uppåt. Utan för mig handlar det om att bredda mina kunskaper. Vilket också blev tydligt för mig när jag kom till Försvarsmakten och började inse att det finns så mycket som man kan nischa sig inom. Logistik är ett oerhört brett område och det finns så mycket att lära sig.
Livgardet som arbetsplats
– Jag brukar kort och gott säga att det är världens bästa och roligaste arbetsplats. Så känner jag fortfarande efter snart sju år. Det har alltid varit kul att gå till jobbet! Sist men inte minst är jag tacksam för alla kollegor som bjudit på kunskap och stöd genom åren. Det ger mig en känsla av lojalitet, jag vill leverera, ge tillbaka.