Ubåtsvapnet är ett av Försvarsmaktens allra tyngsta och slagkraftigaste verktyg i en kris eller krig. En motståndare vet inte var ubåtarna befinner sig och måste därför anpassa sig till denna osäkerhet. Redan i fredstid är ubåtar en effektiv underrättelseplattform som bidrar till Försvarsmaktens uppfattning om hur läget till sjöss är.
Ett steg närmare Blekingeklassen
HMS Uppland är den andra ubåten i Gotlandsklassen som moderniseras. Den första, HMS Gotland, levererades tidigare i år. Moderniseringen handlar dels om att ersätta system ombord som nått sin tekniska livslängd men också om att tillföra teknik som är samma som de i den kommande ubåten, av Blekingeklass. Detta är något som har flera fördelar. Kommendör Fredrik Lindén är chef för Första ubåtsflottiljen:
– Förutom att göra ubåten mer modern och därmed effektiv så gör det att nästa steg, till Blekingeklassen, blir enklare. Vi kan i god tid lära oss de nya möjligheter som dessa system ger oss och göra tekniksprånget och införandet enklare.
Bland nyheterna finns bättre sensorer, nytt ledningssystem och nytt luftoberoende maskineri. För att möjliggöra uppgraderingen har ubåten under varvsvistelsen delats i två delar och förlängts med två meter. Moderniseringen har gjorts av Saab Kockums tillsammans med Försvarets materielverk.
Ökad marin förmåga
I veckan beslutade riksdagen om Försvarsmaktens förmåga och inriktning för perioden 2021-2025. Där ska bland annat antalet ubåtar öka från fyra till fem. Men redan nu höjs Försvarsmaktens undervattensförmåga i och med leveransen av HMS Uppland.
– En viktig detalj är att uppgraderingen ger ubåtsvapnet en helt ny möjlighet att bidra till den samordnade sjömålstriden mot en angripare som kommer från havet. Detta kan nu görasi nära samverkan med exempelvis ytstridsfartyg, avslutar Fredrik Lindén.