Tillväxt för radarkompetens

Under de senaste veckorna har värnpliktiga på sensorkompaniet genomfört grundutbildning på artillerilokaliseringsradarsystemet ARTHUR inom ramen för deras befattningsutbildning. Instruktörerna består bland annat av kadetter ur specialistofficersutbildningen och officersprogrammet som nyligen genomfört samma radarutbildning och som nu för sina kunskaper vidare till årets värnpliktskull.

Artilleriradarsystemet ARTHUR är inbyggt i specialanpassade bandvagnar.
Artilleriradarsystemet ARTHUR är inbyggt i specialanpassade bandvagnar.
Artilleriradarsystemet ARTHUR är inbyggt i specialanpassade bandvagnar. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Rekognoseringsgruppen letar och mäter manuellt för att hitta den bästa platsen för radarsystemet.
Rekognoseringsgruppen hittar den bästa platsen för radarsystemet. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Instruktörerna består av kadetter ur specialistofficersutbildning och officersprogrammet.
Instruktörerna består av kadetter ur specialistofficersutbildning och officersprogrammet. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Gruppering av radarvagn.
Gruppering av radarvagn. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Rekognoserings- och radargrupperna styrs av ledningsgruppen på sensorkompaniet.
Rek- och radargrupperna styrs av stridsledaren vid sensorledningsplutonen. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
ARTHUR under pågående mätning.
ARTHUR under pågående mätning. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
”Man får lära sig mycket nytt som man inte varit med om tidigare, men jag tycker ändå att det gått fort att få grepp om det” säger Liv Vennberg, en av de värnpliktiga på sensorkompaniet.
”Man får lära sig mycket nytt som man inte varit med om tidigare, men jag tycker ändå att det gått fort att få grepp om det” säger Liv Vennberg, en av de värnpliktiga på sensorkompaniet. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten

Radarutbildningen för de värnpliktiga är en del av kadetternas utbildning där de befäster sina egna kunskaper genom att utbilda.
– Det är ett bra sätt att själv utvecklas inom området, genom att utbilda andra får man repetition och nya möjligheter att tillgodogöra sig kunskap från en annan vinkel, säger Fredrik Lundqvist, en av instruktörerna som läser specialistofficersutbildning på Artilleriets stridsskola 2020-2021.

Noggrant rekognoseringsarbete

Kompaniet består av rekognoseringsgrupper, radargrupper och en ledningsgrupp.
Rekognoseringsgrupperna har till uppgift att i förväg hitta platser där radarn kan grupperas, så att den när den kommer till rätt plats kan lösa uppgift omedelbart. Under rekognoseringen börjar gruppen med att studera kartor för att hitta möjliga platser att lösa uppgiften ifrån. Sedan måste gruppen åka ut för att undersöka alla platser för att hitta de som är bäst lämpade. Här tittar gruppen på om det finns fria omgrupperingsvägar och fri sikt i den riktning som radarn ska spana och eventuellt behöver de röja träd och buskage. Sedan mäter gruppen in horisontlinjen och skickar koordinater till ledningsplatsen som sedan skickar radargruppen till rätt plats. Rekognoseringsgruppen kan röra sig över stora ytor för att hitta de bästa platserna att gruppera radarsystemet på.

Lär sig mycket nytt

När radargruppen kommer till platsen grupperas systemet på några minuter och kan sedan börja spana efter granater. Systemet hittar granater som flyger i luften på många kilometers avstånd och kan beräkna från vilken plats den avfyrades. Då kan operatörerna skicka en eldsignalering och påbörja bekämpning. Systemet kan också användas för att se vart egna granater slår ner och användas för att reglera elden så att målet träffas.
– Man får lära sig mycket nytt som man inte varit med om tidigare, men jag tycker ändå att det gått fort att få grepp om det. Det här är första gången vi är ute skarpt med en rekognoseringsgrupp och en radargrupp tillsammans med sensor/ledning som styr oss, säger Liv Vennberg som är en av de värnpliktiga som genomför utbildningen.

Samspelet mellan rekognoseringsgrupper och radargrupper leds från en sensorledningsgrupp. Då radarsystemen ofta omgrupperas för att undvika bekämpning av fienden och för att följa med i striden, måste sensorledningsgruppen hålla koll på alla kompaniets grupper och alltid ha en ny grupperingsplats klar när ett radarsystem måste flyttas. Detta kräver noggrann framförhållning och uppföljning av position och verksamhet för alla grupper.