– Tanken med podden var att prata om militär verksamhet i allmänhet och Ing 2 i synnerhet, givetvis med rekrytering i baktanke. Men vi ville också hitta ett sätt att öka förtroendet för Försvarsmakten, säger Joon Lyberg, teknisk officer och en av initiativtagarna bakom podcasten.
Enligt honom är podcast ett media som växer snabbt och som ger möjlighet att informera och samtidigt underhålla gemene man om både stort och litet.
Fem avsnitt av Försvarsberedd är släppta än så länge, det första handlar om historik kring truppslaget ingenjörer, de två följande om olika förmågor, fyra och fem om värnplikten och grundutbildningen.
– Idén med en podd har tagits emot väldigt väl på regementet Vi har nu en hel redaktion med deltagare från olika enheter som hjälper till med att ta fram uppslag på ämnen och avsnitt, säger Joon Lyberg.
Han avslöjar att Försvarsberedd kommer följa upp avsnitten kring grundutbildningen genom att intervjua värnpliktiga. Tanken är att låta följare ställa frågor om plikten via instagram. Längre fram kommer det handla om kontinuerligt anställda och senare även om vad försvarsbeslutet innebär för framtiden på regementet.
– Vi kommer också avhandla vilka olika typer av tjänst och arbetstillfällen vi kan erbjuda.
Han konstaterar att podden har skapat en hel del uppmärksamhet.
– Allt är ju ännu i sin linda, vi har cirka 4 000 lyssningar i dag och det kommer nya lyssnare hela tiden. Det viktigaste är att vi hittar rätt målgrupp och gärna når de som kommer göra värnplikt framöver, säger Joon Lyberg.
Podcasten Försvarsberedd hittar du enkelt på Spotify, men även på andra platser där poddar finns.