På platsen befann sig, förutom trafikpoliser, även ett tjugotal militärpoliser från Livgardets 11:e militärpolisbataljon. Tillsammans med trafikpolisen övade de på att dirigera trafik på ett säkert sätt, att kontrollera behörighet och nykterhet på förare samt att säkerställa fordonens skick. Övningens syfte var att ge militärpoliserna en mängdträning i kontroller och att hantera kontakten med civila förare. Vanligtvis är det figuranter från Livgardet som får agera övningsobjekt under deras utbildning.
Militärpolisens jobb är att upprätthålla lagefterlevnad, ordning och säkerhet inom Försvarsmakten och de hade därför inte befogenhet att lagföra någon för brott i trafikkontrollen. Om misstanke om brott uppstod tog en polisman över och fullföljde rapporteringen.
Utveckling av samarbetet
Kapten Sebastian Lindgren är ställföreträdande skvadronchef på 1:a militärpolisskvadronen och han är glad över samarbetet med Polismyndigheten:
— För oss är det ovärderligt att kunna vara utanför militära övningsanläggningar och övningsfält eftersom det där inte går att simulera allt som händer på en sån här plats. Det är tillsammans med polismyndigheten vi kan göra det här vilket är en viktig del i militärpolisernas vidareutbildning.
— I vår operativa verksamhet samarbetar vi med polisen i ganska stor utsträckning, vid exempelvis brott inom Försvarsmakten och vid större övningar. Där har vi redan ett nära samarbete och det här är en vidareutveckling av det, konstaterar Sebastian Lindgren.
Även Johan Sundström, som är gruppchef på trafikpolisen i region Stockholm, ser positivt på samarbetet:
— Det är ett erfarenhetsutbyte! Vi får dela med oss av de erfarenheter, arbetssätt och metoder som vi sett är framgångsrika och säkra. Vi har naturliga gemensamma beröringspunkter och här kan vi bidra till att uppgiften blir löst på ett så bra och säkert sätt som möjligt. Historiskt sett har också polisen lärt sig mycket av Försvarsmakten när det kommer till säkerhet och vad som behöver utvecklas kring hotbilden i samhället som ständigt förändras.
Vill se mer samverkan
Bilisternas reaktioner på militärpolisens närvaro var överlag positiva även om dagarna resulterade i några incidenter. Misstänkt drograttfylla, frihetsberövande av förare som var efterlyst av utvisningsskäl samt avsaknad av körkort var några exempel på brott som rapporterades in.
Det var första gången för både Johan Sundström och Sebastian Lindgren att genomföra den här typen av samverkan och de hoppas båda att det blir ett återkommande inslag i sina respektive verksamheter.
— Att Försvarsmakten och Polisen övar tillsammans är bra, jag ser gärna att de två aktörerna kommer varandra närmare. Det känns som att dagens samhället behöver det, säger Johan Sundström.