Amfibiesoldatens bästa tips för en lyckad ledighet i skärgården

Just nu är det sol och vårkänsla i stora delar av landet, men den här tiden på året är förrädisk. Med kort förvarning kan vädret växla och kylan åter göra sig påmind. Det är i dessa situationer som kunskap kan vara avgörande. Här hittar du amfibiesoldatens bästa tips och trix för en lyckad ledighet i skärgårdsmiljö.

Amfibiesoldater under framryckning på klippor vid kusten
Amfibiesoldater under framryckning på klippor vid kusten
Som amfibiesoldat ska du kunna verka längs med hela Sveriges kust - såväl sommar som vinter och närsomhelst på dygnet. Under utbildningen mot att bli amfibiesoldat får du som värnpliktig flera veckors dedikerad vinterutbildning. Foto: Victor Persson/Försvarsmakten
  • Se till att ha koll på din packning och packa strategiskt. Bra saker att ha med sig ut i skärgården är: kniv, tändstickor, mobil och ryggsäck med ombyte i vattentät förpackning. Är det is ute är det viktigt att ha isdubbar, ispik och ett rep.

  • Anpassa klädseln så att du inte svettas för mycket och riskerar att blöta ner dina varma kläder under tiden du är aktiv.

  • För att undvika nedkylning är det viktigt att alltid kunna byta om till någonting torrt.

  • Om du har blivit blöt och inte har något torrt att byta om till, eller möjlighet att göra upp eld, så torkar du kläderna bäst genom att ha dem på kroppen och samtidigt vara aktiv. Till exempel kan du hänga strumporna innanför kläderna, så att de torkar med hjälp av kroppsvärmen.

  • Kom ihåg att inte torka kängorna mot en eld. De är känsliga för värme och tar lätt skada. Det är bättre att torka kängorna genom att ofta byta strumpor och sulor.

  • Tänk på att ta med ordentligt med vatten. Att dricka salt eller bräckt vatten likt det vi har i våra skärgårdar bör undvikas.

  • Har dricksvattnet tagit slut och du behöver vatten kan du dricka regnvatten. Ute i skärgården är det dessutom oftast väldigt fuktigt vilket gör att det bildas dagg som går att samla in och dricka. På skärgårdsöarna är det dessutom väldigt kuperat och regnvatten samlas också ofta i sänkor och håligheter.

  • Allt vatten som ska drickas måste kokas först – med mottot: Big bubbles, no troubles. På vintern går det också bra att smälta snö eller genomskinlig is som innehåller mycket mindre salt.