– Den första stödbegäran kom från Folkhälsomyndigheten den 11 mars om personalstöd vid provtagning och sedan drog det igång på allvar. Vi har bidragit inte bara med skydds- och sjukvårdsutrustning, utan även med specialistkompetens, arbetskraft, transporter och samordning av resurser, säger kommendörkapten Fredrik Utterström på Försvarsmaktens insatsstab.
Det som skapade mest uppmärksamhet var förmodligen etableringarna av tillfälliga sjukhus i Stockholm och Göteborg. Dessutom har Försvarsmakten lånat ut cirka 50 000 skyddsmasker med filter och 40 000 C-vätskeskydd samt mycket annan medicinteknisk materiel, exempelvis röntgen- och EKG-utrustning.
– Viss materiel har återlämnats men en del finns kvar, utlånad eller som materiel i beredskap, säger Fredrik Utterström.
Ett annat viktigt bidrag har varit transporter av patienter. Under våren lämnade Försvarsmakten stöd med 12 ambulanser för sekundärtransporter av patienter smittade med Covid-19, som fördelades efter behov i sjukvårdsregionerna. Försvarsmakten lämnade också stöd med helikopter som genomförde 39 flygningar av intensivvårdspatienter, till i mitten på juli förra året.
– I Västra Götalandsregionen och i Region Bleking har vi fortfarande ambulanser i gång. Vidare har sjukvårdsregionerna möjlighet att få luftburen transport av IVA-patienter med både helikopter och TP-84 Hercules om inte de civila resurserna skulle räcka till, säger Fredrik Utterström.
Personellt stöd till andra myndigheter har också varit en viktig del av Försvarsmaktens hjälp till samhället.
– Vi har haft ett 40-tal stabsbefattningar på Socialstyrelsen, Tillväxtverket och Länsstyrelser, bland annat har åtta inköpare hjälpt till med upphandlingar på Socialstyrelsen, för att nu ta ett exempel, säger Fredrik Utterström.
Försvarsmakten har dessutom gett stöd till Folkhälsomyndigheten vid genomförandet av ett stort antal provtagningar som går under namnet Operation Gloria. Operation Gloria har hittills omfattat planering och genomförande av ungefär 40 000 provtagningar och analyser för att undersöka smittspridning och förekomst av antikroppar, där alla militärregioner och P18 på Gotland med sammanlagt cirka 700 personer deltagit, varav en stor del från Hemvärnet.
– Nästa del av Operation Gloria är planerad att genomföras i april och är en rikstäckande undersökning om smittspridningen av Covid-19 i landet inför fas-4 i Folkhälsomyndighetens vaccinationsprogram. Försvarsmakten löser i första hand sina ordinarie uppdrag men är alltjämt beredd att stödja samhället med det vi kan och där det efterfrågas, avslutar Fredrik Utterström.