Med sikte mot Paralympics

Anna Normann hittar formen på Luftvärnsregementet

Sedan årsskiftet ingår skytten Anna Normann i Försvarsmaktens elitsatsning FM Elit. Det innebär att hon har en paus från sina ordinarie arbetsuppgifter på Luftvärnsregementet (Lv 6) och istället satsar helhjärtat på träning och tävlingar. I sommar är hon ett av Sveriges stora medaljhopp på Paralympics.
– Försvarsmakten gör det möjligt för mig att vara bäst i världen. Utan Lv 6 och Försvarsmakten hade jag inte varit där jag är idag. Det hade aldrig gått utan det stöd jag fått från chefer och kollegor, säger hon.

Film med Anna Normann
Film med Anna Normann på Lv 6. Foto: Anders Fall/Försvarsmakten
Anna Normann
Foto: Anders Fall/Försvarsmakten

På grund av pandemin ser uppladdningen inför Paralympics och övriga planerade tävlingar inte ut som vanligt. Många tävlingar är inställda och det råder osäkerhet kring hur tävlingssäsongen ska utveckla sig. Att tappa fokus är dock inget för Anna Normann.
– Jag tränar skytte varje dag. Från morgon till kväll. Att bli bäst i världen är inget som händer av sig själv, säger hon.

Hon skjuter i genomsnitt 70 000 skott och tränar 1000 timmar per år. I den träningstiden ingår inte vapenvård.
– Skyttelokalen här på Lv 6 är mitt andra hem. Här har jag tävlat och övat sedan jag var liten. Jag har till och med sovit över här några gånger, berättar hon.
Med en pappa som var militär och tävlade i skytte bestämde sig hon tidigt för att hon också ville bli militär och även att hon ville bli bäst i världen på skytte.
– Jag vill fortfarande vara bäst i världen. Jag älskar att tävla och jag älskar att vinna. För mig handlar det handlar om utmaningen, att få pressa mig till mitt yttersta. Jag är väldigt envis, säger hon med ett stort leende.

Anna Normann ryckte in som värnpliktig 2004 och kände direkt att hon hade hittat hem. Att sitta still och lyssna var inget hon gillade på gymnasiet men att inom Försvarsmakten få kombinera teori och praktik var helt rätt för henne.

Anna Normann är unik som kanske den enda idrottaren i världen som har guld-medalj från tre olika VM – VM, militära VM och para-VM. De priser hon saknar är medalj i OS och i Paralympics så de står högst upp på önskelistan. I sommar är hon uttagen att tävla i Paralymics i Japan. På paratävlingar kommer de svåraste konkurrenterna just nu från Ukraina, Kina, Slovakien och Tyskland.
– Men de tycker att det är värre att möta mig än jag dem, säger hon och skrattar.
Hon tillägger att hon inte tycker om att vara favorit. Det är svårt att känna förväntningar på att hon ska ta minst en, gärna flera, medaljer.
– Sist jag tävlade var jag bäst i världen men nu har jag inte tävlat på 1,5 år. Jag vet inte hur bra mina konkurrenter är, säger hon för att strax därefter berätta att hon dagen innan slog världsrekordet när hon tränade.
Det räknas givetvis inte som rekord, men som indikation på formen fungerar det bra. 


Skytte är en ovanlig sport eftersom det är mellan 30 och 40 personer som kan ta medalj på de stora tävlingarna. För att ha något med toppstriden att göra räcker det inte att skjuta tior. Den som vill ha maxpoäng för ett skott måste skjuta 10,9. Anna Normanns snitt är 10,5. Det är dagsformen som avgör på tävlingarna och dagsformen handlar till stor del om koncentration. 
– När jag fäller ner hörselkåporna vill jag inte bli störd. Då är jag i min värld. Skytte är en sport för huvudet, säger hon.