Grattis! Du har blivit utsedd till Årets chef! Hur känns det?
– Det känns fantastiskt bra! Jag är inte van att vinna priser och i det här fallet får jag personligen en utmärkelse som en hel organisation står för och jobbar för, svarar Micael Bydén.
Att det var han som vann priset i år tror Micael Bydén beror på att Försvarsmakten under de senaste fem, sex åren verkligen lyckats med att nå de strategiska målsättningarna om att öka myndighetens relevans och förtroende både hos medborgarna och hos den politiska ledningen. Och att Försvarsmakten under denna tid också blivit mycket mer uppmärksammad och prioriterad än tidigare.
– Det är en fantastisk inställning bland medarbetarna i organisationen, det blir en självuppfyllande profetia, att personalen vill att det ska gå bra, då blir cheferna också bra, fortsätter Bydén.
På frågan om vad som utmärker ett gott ledarskap svarar Micael Bydén att ledarskap egentligen inte är svårt, men att det självklart kan uppstå svåra frågor och händelser som måste lösas. Det viktigaste är att vara intresserad av andra människor, att kunna lyssna och sätta sig in i andra människors situation innan man fattar beslut.
– Jag är intresserad av relationer och mina styrkor som ledare är att jag är lyhörd, att jag lyssnar och försöker förstå. Jag gillar laget, är ingen ensamvarg. Jag behöver sammanhanget med människor.
Micael Bydén säger att det han gör är att tillämpa det ledarskap som Försvarsmakten har bestämt att det ska vara. Och att han försöker vara en förebild för andra. Hans egna ledarförebilder har varit många tidigare chefer som han lärt sig av och tagit efter, som till exempel hans första plutonchef och även tidigare överbefälhavare. För att utvecklas som ledare säger Micael Bydén att han ser till att träffa människor i organisationen och komma ut i verkligheten för att skapa sig en förståelse för hur medarbetare och frivilliga jobbar runt om i Försvarsmakten.
– Precis som att Försvarsmakten ska vara en organisation i tiden, är det viktigt att ha chefer och ledare som också är i tiden, som är medvetna om vad som händer och sker, säger han.
Överbefälhavaren deltar också i formaliserade chefsträffar där han kan diskutera och prata med chefer från andra myndigheter och näringslivet. Han uppskattar de mötena, säger han, för där kan han lära av andra, lyssna och även få prata om sina egna erfarenheter.
Micael Bydén känner sig inte ensam på jobbet, men visst kan det ibland dyka upp frågor och beslut som han måste klara av själv. Men han har sin stab och ledningsgrupp som han hämtar mycket kraft ur.
– Jag är jätteglad över det här priset och är så glad över att Försvarsmakten får figurera i ett sådant här sammanhang, men det hade inte hänt om inte organisationen gjort ett bra jobb, visst jag är en bricka i spelet, men chefen varken är eller kan vara allt, utan allt hänger ihop, avslutar Micael Bydén.
ÖB:s tre bästa tips till unga chefer i Försvarsmakten:
- Ta hand om truppen. För det är tillsammans som vi når bästa resultat.
- Inse betydelsen av att vara en god förebild. Då bygger du laget och är inkluderande.
- Skapa och värna goda relationer. De kan vara avgörande i skarpa lägen.