Röjdykare undersöker stranden vid Tofta skjutfält

De kan dyka till 60 meters djup, hantera minor och röja terroristbomber. Men just nu ligger de i knähögt vatten i halvmeters vågor och tittar på en stenbotten utanför Gotland. Trots det är humöret på topp bland marinens röjdykare.

Två röjdykare sjösätter en obemannad undervattensforkost
Två röjdykare sjösätter en obemannad undervattensforkost
Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
Vågor
Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
Fredrik Preiholt, chef för 44 röjdykardivisionen.
Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

― Jag tycker att det är roligt. Det är gött, man sveps med vågorna från sida till sida. Det är lite som att dansa pardans med havet, fast utan prestationsångest och leta ammunition samtidigt då, säger röjdykaren Pontus.

Uppgiften är att undersöka och dokumentera bottenförhållanden vid Tofta inför den multinationella övningen Baltops 2022. Nästa år är Sverige värd för övningen och för att andra nationer ska kunna öva på ett säkert sätt ska stranden som ligger inom övningsområdet undersökas.

Sonarer och dykare

― Det vi gör är att söka av botten med sonarer och dykare. Vi letar efter navigatoriska hinder som till exempel stora stenar och så söker vi efter oexploderad ammunition som skulle kunna vara en risk vid övning in mot stranden, säger Fredrik Preiholt, chef för röjdykardivisionen.

Hittills har dykarna hittat ett antal tändrör från gamla granater uppe på stranden. Sökområdet är stort och dykarna använder olika metoder för att lösa uppgiften. Den obemannade farkosten Remus har en inbyggd sonar och används på djupare vatten. Med hjälp av data från sonaren kan dykarna gå ner undersöka och identifiera intressanta objekt. På de grundare delarna blir sökmetoden att simma med snorkel.

― Jag som simmare tycker att det blir lite som ett gött motionspass, jag körde utan snorkel och det gick bra. Det blir lite kallt om läpparna och händerna men det domnar av efter en stund, säger Pontus.

Marint återtag

Efter flera år av internationell tjänstgöring på land är den här typen av verksamhet välkommet för röjdykarnas marina återtag som just nu pågår. Röjdykarna fokuserar allt mer mot det blåa igen för att fortsätta utvecklingen av dykförmåga i svenska vatten.
― Det här är bra verksamhet för oss, vi får öva på olika metoder och vara mycket i vattnet. Det behöver vi efter flera år av insatsverksamhet med ammunitionsröjning i öknen i Mali och Afghanistan, säger Fredrik Preiholt.