Blandade övningsmoment stärker förmågan över hela konfliktskalan

För sjunde året genomförde Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum (Swedec) övningen Swedec EOD (explosive ordnance disposal) exercise (SEE). Det är en unik övning och den enda i sitt slag med fokus på ammunitions- och minröjning. Övningen syftar till att öka förmågan kring den ammunitionstekniska hotbilden inom totalförsvaret.

Avancerad sökpluton under arbete
Avancerad sökpluton under arbete
Hunden är en effektiv resurs när en avancerad sökgrupp söker efter explosiva ämnen. När sökgruppen funnit objektet lämnar de över till ammunitionsröjningspersonal som röjer objektet. Foto: Daniel Wiberg/Försvarsmakten
Myndighetssamverkan under SEE 21
Att öva ammunitions- och minröjning var huvudsyftet under övning SEE. En annan viktig komponent var att öva samverkan mellan myndighetspersonal. Här beskriver polisen ett fynd som de gjort i ett fordon för en amröjare från 4:e sjöstridsflottiljen. Foto: Daniel Wiberg/Försvarsmakten
Internationellt besök under övning SEE 21
Under övning SEE 21 besöktes Swedec av en ukrainsk myndighetsdelegation, som en del i det stöd som Swedec lämnar i samband med inrättandet av två ammunitions- och minröjningscentrum i Ukraina. Foto: Daniel Wiberg/Försvarsmakten

SEE 21 startade på övningsfältet i Skillingaryd när den armégemensamma övningen Sydfront 21 rullade söderut mot Revinge. Mellan 5 och 11 maj övade ammunitions- och minröjare från Göta ingenjörregemente (Ing 2), Skyddscentrum (SkyddC), 4:e sjöstridsflottiljen (Röjdyk), Amfibieregementet (Amf 1) samt polisens nationella bombskydd (NBS), i och omkring Skillingaryd.  Avancerade sökgrupper från Ing 2, lokal polis och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt personal ur hemvärnet deltog också i övningen.

– Huvudsyftet med övningen var att öva ammunitions- och minröjning, men det fanns också ett viktigt delsyfte i att samverka mellan olika myndigheter, säger Tomas Wikström, övningens planeringschef.

Detta var en så kallad momentövning där deltagarna ställdes inför olika typer av uppgifter som spänner över hela konfliktskalan – fred, kris och krig. Till exempel  kan en grupp på morgonen lösa ett moment i form av att stödja lokal polis efter ett fynd av ett okänt ammunitionsobjekt på en allmän plats, och under eftermiddagen tilldelas en ny uppgift som går ut på att röja improviserade sprängladdningar vid känslig infrastruktur. Och så fortsätter övningen med tre uppgifter per dag tills varje grupp löst omkring 20 uppgifter i var.

Internationella observatörer på besök

Övningen gästades av internationella observatörer från Ukraina och Polen. Den ukrainska delegationen var här för att se hur övningen genomfördes inom ramen för Totalförsvaret. Swedec medverkar i etablerandet av två ammunitions- och minröjningscentrum i Ukraina. Den polska delegationen kom från ett förband som röjer ammunition på och omkring flygbaser, en förmåga som är viktig för Försvarsmakten.

Pandemin har gjort en redan orolig situation i omvärlden än mer oförutsägbar. Därför är det viktigt att Försvarsmakten upprätthåller och övar förmågan att kunna agera vid oförutsedda händelser i vårt närområde. Genom att öva tillsammans under realistiska förhållanden ökar vi Försvarsmaktens ammunitions- och minröjningsförmåga i fred, kris och krig.

Att öva under en pågående pandemi kräver naturligtvis viss anpassning för att inte bidra till smittspridning och öka påfrestningarna på sjukvården. Under övningen har förbanden övat enskilt. Detta betyder att de som arbetar tillsammans till vardags på sina förband även bott och arbetat tillsammans under övningen. De övande enheterna har alltså inte blandats under övningen och särskilda hygienåtgärder har vidtagits vid ordergivning och transporter.

– När vi sammanfattar övningen tycker jag att vi ska vara stolta över det vi åstadkommit. Vi har ökat totalförsvarets ammunitions- och minröjningsförmåga genom realistiska övningsmoment på ett säkert sätt, utan att bidra till ökad smittspridning, avslutar Tomas Wikström.