SEE 21 startade på övningsfältet i Skillingaryd när den armégemensamma övningen Sydfront 21 rullade söderut mot Revinge. Mellan 5 och 11 maj övade ammunitions- och minröjare från Göta ingenjörregemente (Ing 2), Skyddscentrum (SkyddC), 4:e sjöstridsflottiljen (Röjdyk), Amfibieregementet (Amf 1) samt polisens nationella bombskydd (NBS), i och omkring Skillingaryd. Avancerade sökgrupper från Ing 2, lokal polis och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt personal ur hemvärnet deltog också i övningen.
– Huvudsyftet med övningen var att öva ammunitions- och minröjning, men det fanns också ett viktigt delsyfte i att samverka mellan olika myndigheter, säger Tomas Wikström, övningens planeringschef.
Detta var en så kallad momentövning där deltagarna ställdes inför olika typer av uppgifter som spänner över hela konfliktskalan – fred, kris och krig. Till exempel kan en grupp på morgonen lösa ett moment i form av att stödja lokal polis efter ett fynd av ett okänt ammunitionsobjekt på en allmän plats, och under eftermiddagen tilldelas en ny uppgift som går ut på att röja improviserade sprängladdningar vid känslig infrastruktur. Och så fortsätter övningen med tre uppgifter per dag tills varje grupp löst omkring 20 uppgifter i var.
Internationella observatörer på besök
Övningen gästades av internationella observatörer från Ukraina och Polen. Den ukrainska delegationen var här för att se hur övningen genomfördes inom ramen för Totalförsvaret. Swedec medverkar i etablerandet av två ammunitions- och minröjningscentrum i Ukraina. Den polska delegationen kom från ett förband som röjer ammunition på och omkring flygbaser, en förmåga som är viktig för Försvarsmakten.
Pandemin har gjort en redan orolig situation i omvärlden än mer oförutsägbar. Därför är det viktigt att Försvarsmakten upprätthåller och övar förmågan att kunna agera vid oförutsedda händelser i vårt närområde. Genom att öva tillsammans under realistiska förhållanden ökar vi Försvarsmaktens ammunitions- och minröjningsförmåga i fred, kris och krig.
Att öva under en pågående pandemi kräver naturligtvis viss anpassning för att inte bidra till smittspridning och öka påfrestningarna på sjukvården. Under övningen har förbanden övat enskilt. Detta betyder att de som arbetar tillsammans till vardags på sina förband även bott och arbetat tillsammans under övningen. De övande enheterna har alltså inte blandats under övningen och särskilda hygienåtgärder har vidtagits vid ordergivning och transporter.
– När vi sammanfattar övningen tycker jag att vi ska vara stolta över det vi åstadkommit. Vi har ökat totalförsvarets ammunitions- och minröjningsförmåga genom realistiska övningsmoment på ett säkert sätt, utan att bidra till ökad smittspridning, avslutar Tomas Wikström.