Försvarsmakten har en ledande roll i totalförsvarsutvecklingen

Överbefälhavarens chefsfältövning 2021

Försvarsmaktens överbefälhavare (ÖB), Micael Bydén, har genomfört 2021 års chefsfältövning.

Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén
Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén
Försörjningstrygghet, omställningsförmåga och uthållighet diskuterades i grupper under ÖB:s chefsfältövning. Foto: Försvarsmakten

Med temat totalförsvar och utifrån uppdragen i Totalförsvarsbeslutet diskuterade myndighetens högsta chefer för att skapa en gemensam riktning för vägen framåt. ÖB Micael Bydén var tydlig:
– Försvarsmakten har en ledande roll i utvecklingen av totalförsvaret och nu ska vi ta det arbetet ett steg till.

Övningen genomfördes på Hemvärnets stridsskola (HvSS) i ett coronasäkert format. Denna gång deltog endast högre chefer inom Försvarsmakten, men temat totalförsvar kommer att återkomma och då tillsammans med civila högre chefer.

Mycket arbete kommer att göras inom totalförsvaret fram till år 2025 och regeringen har gett ut ett antal uppdrag. Bland annat ska en fortsatt sammanhängande planering främjas och utvecklas av Försvarsmakten tillsammans med MSB och i samverkan med bevakningsansvariga myndigheter. En förnyad samlad bedömning av förmågan i totalförsvaret ska göras utifrån det nya regeringsmålet. 

Försvarsplaneringen är en viktig förutsättning för totalförsvarsutvecklingen. Försvarsmakten kommer därför att involvera ett antal civila myndigheter i delar av planeringen, för att stärka robustheten i både det civila och det militära försvaret. Försörjningstrygghet, omställningsförmåga och uthållighet är viktiga områden i det arbetet och tillsammans är ett nyckelord. Näringslivet har en viktig roll och kommer att involveras allt mer i planeringsarbetet.

En slutsats var att mer utbildning behövs för att skapa förståelse och tillit till de processer som pågår i samhället. En utökad värnpliktsutbildning och en större öppenhet om omvärldsläget är några faktorer som bidrar till ökad kunskap. 

ÖB sammanfattade övningen med orden:
– Försvarsmakten kommer att ta initiativ inom ett antal områden. Jag vet att förväntningarna på oss är väldigt höga, men vi har förutsättningarna att möta dem. Vi ska vara tydliga och ha en aktiv roll i totalförsvarets fortsatta utveckling.