Försvarsmakten övade släckning av skogsbränder med andra myndigheter

Försvarsmakten har lång vana av att stödja samhället genom att släcka bränder med hjälp av helikoptrar. Den här veckan har flera olika myndigheter övat bekämpning från luften av en fingerad brand i Blekinge.

Försvarsmakten har lång vana av att stödja samhället genom att släcka bränder med hjälp av helikoptrar.
Försvarsmakten har lång vana av att stödja samhället genom att släcka bränder med hjälp av helikoptrar.
Försvarsmakten har lång vana av att stödja samhället genom att släcka bränder med hjälp av helikoptrar. Foto: Axel Öberg/Stridsfoto/Försvarsmakten
Peter Forslund från Helikopterflottiljen samverkar med civil motpart.
Peter Forslund från Helikopterflottiljen samverkar med civil motpart. Foto: Axel Öberg/Stridsfoto/Försvarsmakten
Helikopterflottiljen övade med Helikopter 14 F sjöversion med brandtunna.
Helikopterflottiljen övade med Helikopter 14 F sjöversion med brandtunna. Foto: Axel Öberg/Stridsfoto/Försvarsmakten
Flera olika myndigheter övade bekämpning  av en fingerad brand i Blekinge.
Flera olika myndigheter övade bekämpning av en fingerad brand i Blekinge. Foto: Axel Öberg/Stridsfoto/Försvarsmakten
Förutom Försvarsmakten deltog Räddningstjänsten, Kustbevakningen, Länsstyrelsen Blekinge och MSB.
Förutom Försvarsmakten deltog Räddningstjänsten, Kustbevakningen, Länsstyrelsen Blekinge och MSB. Foto: Axel Öberg/Stridsfoto/Försvarsmakten

I övningen som hölls på Rosenholm utanför Karlskrona deltog förutom Försvarsmakten även Räddningstjänsten, Kustbevakningen, Länsstyrelsen Blekinge samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som samordnar resurser vid större skogsbränder.

– Försvarsmakten är en naturlig del i en större nationell förmåga att kunna bekämpa stora bränder. Vi finns där när de vanliga resurserna inte räcker till. Vi har förmågan, viljan och kompetensen, säger major Peter Forslund, stabschef på tredje helikopterskvadron i Ronneby som deltog i övningen.

Försvarsmakten bidrog med både helikopter 14 och ledningsfordon. Helikopterflottiljens personal ledde och koordinerade helikoptrar och flygplan från olika myndigheter med Räddningstjänstens ledning på marken.

– Helikopterflottiljen har möjlighet att vattenbomba med både helikopter 14 stationerade i Luleå eller Ronneby och helikopter 16 från Linköping. Helikoptrarna hämtar vatten i närmaste vattendrag och varje lyft kan ta 2-2,5 ton vatten, säger major Peter Forslund.