Jägarna tar sig hem över 100 mil på cykel

Värnpliktiga på Arméns jägarbataljon tar inte den lätta vägen hem

De har genomfört en av Sveriges hårdaste militära grundutbildningar. Men tio värnpliktiga vid Arméns jägarbataljon har inte fått nog. Nästa utmaning: Att cykla över 100 mil till Stockholms slott på nio dagar.

Bilden visar gruppen soldater som står uppställda med cyklar utanför Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur.
Bilden visar gruppen soldater som står uppställda med cyklar utanför Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur.
De tar den svåra vägen hem. Från vänster: Christoffer Andersson, Max Haraldsson, Fabian Blomendal, Tobias Svärd, Hampus Gustafsson, Matilda Berglund, Gustav Stål, Fredrik Hemlén, Johannes Akersten, Arvid Bygge. Foto: David Carr/Försvarsmakten

Det blir ingen mer åkning med de gamla träskidorna som kallas vita blixten på ett tag. I fredags fick värnpliktiga vid Arméns jägarbataljon resa hem efter elva månaders grundutbildning. På lördagen, då snö väntas falla över Arvidsjaur, kommer tio soldater att rulla hemåt på cyklar.
– Det är kul att vi inte lämnar varandra för hastigt. Nu har vi en vecka där vi kan cykla och ”tjôta” lite, säger Max Haraldsson, sjukvårdare från Mölnlycke utanför Göteborg.

Det gemensamma målet för de flesta är Stockholms slott längs en rutt som innebär över 100 mil på nio dagar. Från Arvidsjaur via Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Söråker, Sundsvall, Järvsö, Bollnäs, Falun, Karbenning och slutligen Stockholms slott.
– Vissa av oss har erfarenhet av att cykla långt. Vissa har ingen alls. Men vi kommer att hålla ihop gruppen och planerar att cykla 13-14 mil per dag, säger Matilda Berglund gruppchef från Trollhättan.

Han cyklar till Västkusten

Men det blir inte till att sova i fält under färden. Cyklisterna kommer att lyxa till det med betalt boende och övernattning hos en del kamrater längs vägen. För en del blir cykelfärden ännu längre. Max Haraldssons slutmål är Mölnlycke. Det är cirka 120 mil från Arvidsjaur.
­ – Jag har cyklat förut men inte så här långa sträckor, säger han.

Inspirationen till cykelfärden kommer från historier om andra värnpliktiga som genom tiderna bland annat har vandrat hem efter muck. Idéen om att cykla väcktes i januari och tog snabbt fart.
– Ursprungstanken var att cykla i ganska lugna former och ta det lugnt. Men det skenade snabbt till en sport, säger Christoffer Andersson, signalist från Järna utanför Södertälje.

Kamraterna skakar på huvudet

Grundutbildningen vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur hör till en av de mest fysiskt och mentalt krävande utbildningarna i Försvarsmakten.
– Vi är otroligt nöjda med utbildningen och det blir kul att få avsluta allt med en till utmaning, säger Max Haraldsson.

Ni har ju redan genomfört en otroligt hård utbildning. Varför utsätter ni er för detta?
– Det är lite dumt. Men vi triggas av känslan när man tar sig an väldigt prövande utmaningar. Fram tills att man ska göra det, men då är det bara att bita ihop, säger Christoffer Andersson.

Är ni ödmjuka inför uppgiften?
– Ja det brukar vi jägarsoldater vara. Det blir intressant att se hur kroppen hanterar det. Det vi har lärt oss i Arvidsjaur kommer vi ha en del nytta av längs vägen. Exempelvis hur viktigt det är med regelbundna raster, säger Max Haraldsson.

Det har blivit en del huvudskakningar åt projektet bland andra kamrater.
– Det kommer nog bli tufft, men jag ser fram emot den goa känslan när vi väl är framme vid slottet och har klarat ytterligare en uppgift som för många känns oöverstiglig, säger Fabian Blomendal.