L-G CYKLAR 100 MIL FÖR COVIDPERSONAL

Hemvärnssoldaten Lars-Göran Nyholm, från Älvsborgsbataljonen, cyklar 100 mil på tio dagar för att uppmärksamma den sjukvårdspersonal som tar hand om covidpatienter och samlar samtidigt in pengar till personalen.

Lars-Göran Nyholm
Lars-Göran Nyholm
Lars-Göran Nyholm cyklar 100 mil från Borås till Umeå på tio dagar. Foto: Jessica Dahlberg

- I händelse av ofred så är det den personalen som tar hand om oss om vi blir skadade, som nu tar hand om covidsjuka. Det här är vårt sätt att betala tillbaka och tacka i förtid, säger Lars-Göran.

Lars-Göran startade sin resa från Borås den 19 maj och ska vara framme i Umeå imorgon den 28 maj. Under dessa dagar har han utmanat alla till fysisk aktivitet utifrån sin egen förmåga.

- Det är viktigt att vi inte belastar sjukvården mer än nödvändigt, därför behöver vi alla träna.

På sin väg upp till Umeå tog Lars-Göran en avstickare till Villingsberg, där drygt 80 rekryter genomför sin värnpliktsutbildning, för att föreläsa om vikten av fysiskt stridsvärde.

- Den enskilde soldatens försäkring ligger i hur bra stridsparskamraten kan hjälpa till vid eventuella skador och fortsätta därefter. Det fysiska stridsvärdet mäts inte i hur mycket du kan lyfta, utan i hur länge du kan fortsätta att prestera, förklarar Lars-Göran.

Idag torsdag är han inne på sin nionde dag och kommer att cykla mellan Ullånger och Nordmaling. Väl framme i Umeå ska han dagen efter, den 29 maj hedra Veterandagen och Hemvärnsdagen.