Luftförsvar i fokus på övning Halmnäs

Övning Halmnäs är Luftvärnsregementets (Lv 6) och Skaraborgs flygflottiljs (F 7) gemensamma slutövning för de värnpliktiga.
– Luftvärnet och flygvapnet utgör tillsammans Sveriges luftstridskrafter. Därför är det viktigt att vi också övar ihop, säger chefen för Luftvärnsregementet överste Mikael Beck.

Luftvärnssoldat
Luftvärnssoldat
Luftvärnssoldat vid lastning av luftvärnsmateriel på Herculesplan (TP 84). Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten
F 7:s chef överste Malin Persson och Lv 6 chef överste Mikael Beck
F 7:s chef överste Malin Persson och Lv 6 chef överste Mikael Beck besöker värnpliktiga under övningen. Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten
Soldater med robot
Under övningen har den första robotersättningen från flygvapnets klargöringsenhet till luftvärnets eldenhet under en övning genomförts. Det betyder att robotar från Jas 39 Gripen kan användas i luftvärnets eldenhet 98. Foto: Jessica Krantz/Försvarsmakten
Möte i skogen
– Vi är där, säger kompanichef Cit Synnergren Claesson från F 7 och pekar på kartan innan han fortsätter. – Vårt uppdrag är att hålla flygbasen och att bibehålla gott stridsvärde inom kompaniet. Övriga som deltar i samverkansmötet mellan Lv 6 och F 7 lyssnar uppmärksamt. Alla får komma till tals, kartor byts ut och nya lösningar diskuteras. Foto: Jessica Krantz/Försvarsmakten
Soldater renar vatten
Vid en övning går det åt mycket dricksvatten, hur ordnas det? Jo, genom de värnpliktiga logistiksoldaterna som i övningen bland annat har i uppgift att med hjälp av mobila vattenreningsverk förvandla Vänerns vatten till rent dricksvatten. Katrin, som gör värnplikten på F 7 tycker att det känns bra att det faktiskt är en skarp uppgift de utför som många är beroende av. – Det känns kul att vara med och göra något på riktigt, säger hon. Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten
Värnpliktiga Måns Kristiansson och Filip Laussen från Luftvärnsregementet vaktar en postering. Foto: Jessica Krantz/Försvarsmakten
Eldenhet 98
En nedgrävd eldenhet 98 är svår att upptäcka. Foto: Försvarsmakten
Strid mot luftmål. Foto: Jessica Krantz/Försvarsmakten
Lastning av bandvagn 410 Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten
Soldater
Verksamheten ska kunna pågå även om området är utsatt för hot om kemiska stridsmedel. Därför måste även detta övas. Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten
Soldat
Strid i skogen. Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten

Övningen genomförs på och omkring flygflottiljen i Såtenäs.
– Vi övar ihop för att bättre kunna försvara vårt luftrum. Luftvärnet ska skydda vår flygbas för att flyget ska kunna verka, och tillsammans blir vi mycket starkare, säger flottiljchef överste Malin Persson.

Under en slutövning får de värnpliktiga knyta ihop allt de lärt sig under hela sin utbildning. De övas i sin befattning och i och med den gemensamma övningen tillförs en extra dimension.
– Det samverkas på alla nivåer och inom alla funktioner. Det sker samtal mellan Lv 6 och F 7 i en mängd vägkorsningar och buskar häromkring, säger Mikael Beck.
– Även vi lär oss av varandra, säger Malin Persson och understryker att en viktig del av övningen är samverkan mellan ledningsnivåerna.

Under övningen övas även skarpa moment. Bland annat har det genomförts lastning och flygning av luftvärnsmateriel i ett Hercules plan (Tp84). Under övningen har också den första robotersättningen från flygvapnets klargöringsenhet till luftvärnets eldenhet under en övning genomförts.
– Det innebär ett mer effektivt användande av resurser genom att robot Iris-T kan flyttas mellan Jas 39 Gripen och luftvärnets eldenheter, säger Malin Persson.
– Att bygga förmåga är ett flerårigt projekt. Fokus i den här övningen ligger på de värnpliktiga och deras förmåga men vi lär oss även andra saker som vi tar med oss till kommande övningar och skarpa insatser, säger Mikael Beck.

En viktig del av slutövningen är strid mot luftmål. Under hela övningen har värnpliktiga från Lv 6 övat på att upptäcka, identifiera och bekämpa luftmål där målen utgjorts av JAS-flygplan från F 7. För piloternas del innebär övningen en möjlighet att öva på att inte bli upptäckta och bekämpade av luftvärn.
– Att öva mot avancerade stridsplan, i den här omfattningen, är en mycket bra erfarenhet. Vi utnyttjar den normala flygövningstiden så det blir en vinst för alla parter. Glädjande nog har det gått mycket bra och vi har bekämpat fientliga luftfarkoster i varje flyganfall. Det är ett bra betyg till alla inblandade, säger Mikael Beck.

Både Malin Persson och Mikael Beck är överens om att det är mycket positivt och utvecklande att öva ihop. Det blir troligtvis fler övningar ihop framöver.