Hemvärnet i Östersund fick besök av ÖB

I helgen besökte överbefälhavare Micael Bydén 14:e hemvärnsbataljonens krigsförbandsövning i Östersund. I samband med detta passade ÖB också på att uppdatera sig kring den pågående utvecklingen av Grytans läger.

Sveriges överbefälhavare tillsammans med två soldater.
Sveriges överbefälhavare tillsammans med två soldater.
ÖB Micael Bydén talar med två hundförare vid besöket hos 14:e hemvärnsbataljonen. Foto: Jonas Olsson/Försvarsmakten
Soldater som övar på att skjuta.
I helgen besökte ÖB Micael Bydén 14:e hemvärnsbataljonen och förbandets krigsförbandsövning. Foto: Jonas Olsson/Försvarsmakten
Soldater står i ring och får instruktioner i skogsmiljö.
ÖB Micael Bydén besökte 14:e hemvärnsbataljonens krigsförbandsövningen vid Grytans läger i Östersund. Foto: Jonas Olsson/Försvarsmakten

Fältjägarbataljonen visade upp sig från sin bästa sida när överbefälhavare Micael Bydén besökte förbandet vid årets krigsförbandsövning. Övningen genomfördes i form av ett  stationssystem med särskilt fokus på att höja förmågan i skarpskjutning, hundtjänst, agerande som skyddsvakt och ledning och planering.

– Det är glädjande att konstatera att samtliga soldater och officerare som jag i dag har träffat är motiverade, kunniga och har den rätta inställningen. Det är viktiga egenskaper som krävs för att bygga en bataljon som gör sitt yttersta i lösandet av uppgiften, säger ÖB Micael Bydén.

Under besöket passade även ÖB på att få en uppdatering vad gäller etablering av Jämtlands fältjägarkår i Östersund, som är en del i återetableringen av regementet I 21 i Sollefteå.

– Min uppfattning är att arbetet med etableringen går framåt och att förutsättningarna för vår tillväxt är goda i regionen. Vi är redan på plats i Östersund med värnpliktsutbildning, övningar med hemvärnsförband och en aktiv frivilligverksamhet. Jag känner mig trygg med att vi kommer att klara även den utökade verksamheten, säger Micael Bydén.

Fortifikationsverket köpte Grytans läger av Östersunds kommun tidigare i år och planen är att Grytan lämnas över från kommunen till Fortifikationsverket i september.