Sjöman och soldat på tio månader

Sedan värnplikten återinfördes för några år sedan har flottans utbildning av rekryterna varit under ständig utveckling. Utmaningen har varit gå från ett upplägg med uteslutande utbildning iland vid Sjöstridsskolan till att lägga till ett block med praktisk utbildning ombord, utan att utöka den totala utbildningstiden.

Signalmatroserna Aekaterini Fredriksson och Jonathan Einarsson är två av det 60-tal värnpliktiga som just nu praktiserar på flottiljens fartyg.
Signalmatroserna Aekaterini Fredriksson och Jonathan Einarsson är två av det 60-tal värnpliktiga som just nu praktiserar på flottiljens fartyg.
Signalmatroserna Aekaterini Fredriksson och Jonathan Einarsson är två av det 60-tal värnpliktiga som just nu praktiserar på flottiljens fartyg. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Vapenutbildning på däck i vårsolen.
Vapenutbildning på däck i vårsolen. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Att hantera bränder ombord på ett fartyg är livsviktigt. Här rycker man ut för en första snabb insats mot en indikerad brand. Skulle denna första insats inte vara tillröcklig följer mer kvalificerade metoder som rökdykning.
Att hantera bränder ombord på ett fartyg är livsviktigt. Här rycker man ut för en första snabb insats mot en indikerad brand. Skulle denna första insats inte vara tillröcklig följer mer kvalificerade metoder som rökdykning. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
De värnpliktiga kockarna på HMS Carlskrona tillagar dagens lunch.
De värnpliktiga kockarna på HMS Carlskrona tillagar dagens lunch. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

– Att vara sjöman på ett örlogsfartyg är ett heltidsyrke i sig, samtidigt måste man ha kunskaper som soldat. Att hitta en utbildningsmetod som lär ut allt detta på bara tio månader är inte enkelt men jag känner att vi kommit en bra bit på vägen dit, säger Per Edling som är chef för Tredje sjöstridsflottiljen.

Två syften

Just nu befinner sig de värnpliktiga som ryckte in i augusti förra året ute på sina förband och gör en sex veckor lång praktik innan man muckar i juni. Per Edling fortsätter:

– Sjöpraktiken fyller framför allt två viktiga funktioner. Dels möjliggör den att de värnpliktiga kan krigsplaceras, men innebär också att de blivande anställda sjömännen får många nödvändiga fartygsberoende utbildningar redan nu. Vi behöver därför inte lägga tid och kraft på dessa grundläggande delar under eller efter semestern. Vi kan därför kasta loss omedelbart efter sommaren och fortsätta med mer kvalificerade övningar som den stora multinationella Northern Coasts i september.

Många fortsätter efter muck

På Tredje sjöstridsflottiljen finns 60 sjömän som under ledning av officerare, specialistofficerare och äldre sjömän lär sig tjänsten ombord i korvetter, minröjningsfartyg, stödfartyg eller spaningsbåtar. Fartyg som kommer att bli arbetsplats för många av dem. Det är nämligen en mycket hög procent som har valt att fortsätta som anställd sjöman. En stor andel kommer att förstärka flottiljen och bidra till den tillväxt som Försvarsmakten är mitt i och som är ett resultat av det försämrade omvärldsläget.

Sjökurs för värnpliktiga ombord på HMS Carlskrona våren 2021. De värnpliktiga gör praktik ombord under sex veckor för att både kunna anställas som sjömän men också kunna krigsplaceras.
De anställda sjömännen står för en stor del av utbildningen och delar med sig av sina kunskaper. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

En del av besättningen

Ombord på HMS Carlskrona träffar vi signalmatroserna Aekaterini Fredriksson och Jonathan Einarsson som är mycket nöjda med tiden ombord.

– Vi har redan från början behandlats och känt oss som en del av besättningen. Vi har därför inte känt oss som värnpliktiga utan varit en del av det lag en besättning utgör. Det märks att besättningen är sammansvetsad, säger Aekaterini Fredriksson.

Det är också nu som den teoretiska kunskap de värnpliktiga skaffat sig på Sjöstridsskolan ska praktiseras. Jonathan Einarsson tycker att det fungerat bra.

– Saker som optisk signalering och navigation kan vara lite svåra att veta hur man ska använda när man sitter i skolbänken men här ombord förstår man hur det hänger ihop.

Sjökurs för värnpliktiga ombord på HMS Carlskrona våren 2021. De värnpliktiga gör praktik ombord under sex veckor för att både kunna anställas som sjömän men också kunna krigsplaceras.
Jonathan Einarsson och Aekaterini Fredriksson har redan från börjat känt sig som en del av besättningen ombord. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Nyckeln till att de värnpliktiga ska lära sig så mycket som möjligt men också trivas ombord, och därmed vilja ta anställning, är officerarna och de anställda sjömännen på fartygen i flottiljen. Det är deras engagemang som avgör hur väl tillväxten lyckas.

– Jag blir mycket glad och stolt när jag med egna ögon ser med vilken entusiasm sjömän och officerarna på fartygen lär ut det de kan till sina blivande kollegor. Det är de som lägger grunden till framtidens sjöstridsflottilj.