I mitten av maj övade personal från SkyddC på Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI:s) laboratorium för högtoxiska ämnen i Umeå. Övningens syfte var att öka Försvarsmaktens förmåga att indikera och hantera livsfarliga högtoxiska ämnen samtidigt som personalen lär sig minimera riskerna så mycket som möjligt. Ämnena valdes utifrån den nuvarande hotbilden sett till vilka kemiska stridsmedel som används och finns att tillgå.
Therese Mikaelsson, chef för det kemiska CBRN-analyslaboratoriet på Totalförsvarets Skyddscentrum, var med på övningen.
– Erfarenheten att jobba med riktigt farliga ämnen är jätteviktig. Men också att lära känna sina instrument och de metoder vi använder för att indikera. Det är inte alltid så enkelt, de övningsämnen vi jobbar med är framtagna för att ge rejäla omslag på instrumenten medan skarpa ämnen inte riktigt fungerar så. Den förståelsen är viktig att ta med sig, berättar Therese och fortsätter:
– Det är alltid speciellt att öva med skarpa och riktigt farliga ämnen, man skärper sig. Jag tror att det är extra lärorikt för CBRN-teamen, att de får känslan att nu kan det vara farligt på riktigt.
I Sverige är det bara FOI som får tillverka och lagra fullskarpa ämnen och övningar av det här slaget går inte att genomföra utan ett väl fungerande samarbete mellan myndigheterna. FOI har också Sveriges enda OPCW-certifierade laboratorier för analys av kemiska stridsmedel. OPCW står för Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons och är en internationell organisation som ser till att konventionen om kemiska vapen efterlevs. OPCW inspekterar laboratorier, fabriker och vapendepåer och leder översynen av hur vapnen förstörs.
CBRN-krigföring innebär krig med kemiska (C), biologiska (B), radiologiska (R) och nukleära (N) stridsmedel.