Försvarsmaktens fotograf tog priset

Försvarsmaktsfotograf Astrid Amtén Skage på Skaraborgs flygflottilj kammade hem ett första- och ett tredjepris i den internationella fototävlingen Military Visual Awards för 2020.

Vinnarbilden på tre värnpliktiga från Skaraborgs regemente P 4 när de går högvakt.
Vinnarbilden på tre värnpliktiga från Skaraborgs regemente P 4 när de går högvakt.
Vinnarbilden på tre värnpliktiga från Skaraborgs regemente P 4 när de går högvakt. Foto: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten
Med bilden av transportflygskvadronen under formationsflygning fick Astrid en tredjeplats i kategorin Hardware.
Med bilden av transportflygskvadronen under formationsflygning fick Astrid en tredjeplats i kategorin Hardware. ”Det var viktigt att få med alla fyra TP84:or, eftersom det är ovanligt att enheten kan flyga tillsammans.” Foto: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten

Grattis! Hur känns det?

Jag känner en stor ödmjukhet över att jag vann, och att jag kom på tredje plats i en av de andra kategorierna. Det är kul att känna att all tid och möda jag lagt ner verkligen har lönat sig och att jag är på rätt väg i mitt fotograferande.

Hur fick du reda på att du vunnit?

Faktiskt av en ren slump! Jag gick in på Instagram och blev otroligt paff när jag såg min bild, det var inte den jag trott mest på av de 15 jag skickat in.

Kan du beskriva bilden?

Det är en porträttbild på tre värnpliktiga från Skaraborgs regemente P 4 när de går högvakt. Att just den här vann tror jag är för att den är lite annorlunda mot andra porträttbilder, och att soldaterna och deras ansiktsuttryck och hållning, tillsammans med miljön blev så bra.

Vad är det bästa med att vara fotograf i Försvarsmakten?

Att få träffa så många olika människor, lära känna dem och fånga ögonblicken. Och att se glädjen som mina foton ger dem är verkligen som grädden på en redan god tårta.

Vad har du för drömprojekt?

Att få vara med och dokumentera ÖB:s sista år på posten. Lite som man gjorde med Barack Obama. Alla små som stora tillfällen, det hade varit riktigt ballt!