Ungdomarna ska göra sin 15 månader långa värnplikt i armén och utbildas till kompanibefäl (KB). Målet är att de sedan ska kunna krigsplaceras som ställföreträdande plutonchef.
– Armén utvecklas och växer, och med det ökar även behovet av officerare, chefer och ledare på alla nivåer där kompanibefälen ingår som en naturlig del, säger Anders Beckman, kompanichef för Nora kompani vid Trängregementet.
Kompanibefälsutbildningen lades ner 2008, men har nu återupptagits. Skaraborgs regemente P 4 i Skövde återinförde utbildningen förra året, som första förband i armén. Då ryckte 44 värnpliktiga in och dessa är nu i slutskedet av sin utbildning. I måndags ryckte 64 nya rekryter in för att gå KB-utbildningen.
– Vi är mycket positiva till detta. Det här är vägen framåt för armén. Vi vill ha det här systemet, säger Johan Frejd, chef för Lifkompaniet vid Skaraborgs regemente P4.
Förra veckan ryckte 21 nya kompanibefälsvärnpliktiga in på Göta Ingenjörregemente. Den första dagen handlade mest om att hämta ut och inventera personlig utrustning för att se till att inget saknas och allt passar. Anton Engman från Trollhättan var en av de nyinryckta.
– Jag har alltid sett framemot detta. Både farfar och pappa har talat väl om värnplikten, så det känns bra, säger han.
Förutom Göta Ingenjörregemente och Skaraborgs regemente, kommer även P 7, Totalförsvarets skyddscentrum, Luftvärnsregementet, Livgardet och Trängregementet att få tillbaka kompanibefälsvärnpliktiga på förbanden. Jessica Fisker Carlson ryckte i veckan in på Trängregementet med stora förväntningar.
– Det känns bra att vara här. Jag hoppas på ett år med många utmaningar och nya erfarenheter, säger hon.
Syftet med att återinföra kompanibefälsutbildningen är att ha en chefsutbildning av värnpliktiga chefer på plutonsnivå. De blivande kompanibefälen kommer att utgöra en viktig pusselbit i arbetet med att skapa större, mer tillgängliga och trovärdiga krigsförband.
– Den här utbildningen skapar optimala förutsättningar att utbilda så bra värnpliktiga chefer som möjligt, säger Johan Frejd.
Utbildningen på förbanden kan se olika ut. Den som rycker in för att bli kompanibefäl kommer att genomföra en 15 månader lång värnplikt. Armén har möjlighet att ge dessa rekryter en förstegsutbildning med ledarskapsutbildning som ger dem förutsättningar att klara av sitt fortsatta ledarskap, innan de övriga värnpliktiga rycker in. Det finns också möjlighet att ge dem en efterstegsutbildning där de får goda förutsättningar att verka vid mobilisering och krig.
Förutom ett utökat befälslag utgör de nya kompanibefälsvärnpliktiga också ett bra underlag till att bli framtida chefer.
– Att återinföra kompanibefäl skapar goda förutsättningar att hålla Försvarsmakten med bra chefer och ledare på alla nivåer. Flertalet av dem kommer troligtvis att kunna tänka sig en fortsatt karriär inom Försvarsmakten som officer, säger Anders Beckman.