Prickskytteaspiranterna på flygbasjägarkompaniet närmar sig examen

I höstas påbörjade flygbasjägarkompaniet på F 17 utbildning för sina blivande prickskyttar. Nyligen genomfördes den sista delkursen, strid i bebyggelse, där prickskytteaspiranterna fick visa prov på fysisk och mental styrka, samt uthållighet och tålamod.

Prickskytteutbildning på F 17
Prickskytteutbildning på F 17
Byggnaden där prickskyttarna bevakar ifrån är mörk och ger en bra översikt över platsen. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Prickskytteutbildning på F 17
Insatsstyrkan tar sig genom huset och kontrollerar varje rum innan de går vidare. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Prickskytteutbildning på F 17
Siktet är öppet och skytten är redo för att när som helst kunna agera. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Prickskytteutbildning på F 17
En person är skadad och grips i källaren till byggnaden. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Prickskytt-utbildning för FBJ på 17
Sjukvårdarna arbetar tillsammans och hjälps hela tiden åt. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Prickskytt-utbildning för FBJ på 17
Soldaterna blickar ut över fältet i väntan på nästa moment. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Prickskytt-utbildning för FBJ på 17
Prickskytteparet arbetar tätt ihop för att kunna hjälpas åt. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Prickskytt-utbildning, flygbasjägarna F 17
Transporten har anlänt. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Prickskytt-utbildning, flygbasjägarna F 17
Uppsittning! Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Prickskytt-utbildning, flygbasjägarna F 17
Soldaterna tackar för transporten och beger sig vidare. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten

En prickskytteutbildning består av fyra delkurser. En vapenkurs, en barmarkskurs, en vinterkurs samt strid i bebyggelse följt av en examination. Som avslutning på sista delen, strid i bebyggelse, fick deltagarna i uppgift att spana mot misstänkta personer i ett bebyggt område samt vara beredda på att understödja ett ingripande mot platsen.

Förberedelse och planering

– För en sådan insats genomförs först och främst en insatsplanering, säger övningsledare Rickard Burmérius.
– Där går aspiranterna igenom allt som behövs för att kunna lösa uppgiften. Hur de ska ta sig till och från platsen, vilken typ av terräng platsen består av, vilka förutsättningar de har när det gäller väder och sikt, säger han.

Prickskytt-utbildning för FBJ på 17
Efter att ha transporterat de skadade till en säker plats kan sjukvårdarna omhänderta de skadade. Foto: jonas Holmberg/Försvarsmakten

Denna gång har prickskytteaspiranterna valt att ta sig in på området på natten. De delar upp sig i två grupper och intar två byggnader som omger lokalen där personerna misstänks befinna sig. Personerna misstänks för underrättelseinhämtning och ska tas in för att kunna förhöras. Efter en natts bevakning ser de en av personerna anlända till platsen. Gruppchefen meddelar insatsledningen som beordrar insats mot byggnaden.

Strid i bebyggelse

– Det är oerhört viktigt att öva strid i bebyggelse, säger Rickard Burmérius. Det är i tätorter de flesta människor bor, jobbar och rör sig som mest. Att öva så här är bra för alla men för prickskytten i synnerhet är det viktigt att kunna hantera och verka i alla typer av miljöer. 

En av utmaningarna en prickskytt kan ställas inför är att vara tvungen att befinna sig på samma plats i flera dygn. Kanske måste prickskytten ligga ner eller sitta utan att röra sig speciellt mycket samtidigt som skytten hela tiden måste vara beredda på att verka med bara ett ögonblicks marginal, säger Rickard Burmérius.

Prickskyttarna jobbar oftast i par där en person observerar och den andra är beredd att verka med vapnet. Båda är utbildade prickskyttar och ska kunna byta av varandra för att öka uthålligheten. Observatören bör vara alert och kunna läsa av sin omgivning. Avstånd, vind och temperatur påverkar kulbanan och det är saker som observatören räknar på för att underlätta för skytten.

Tillbaka till övningen: Första delen ur insatsstyrkan anländer till platsen och ansluter till flygbasjägarna som gör sig beredda för att understödja insatsstyrkan som ska säkra byggnaden och personerna. Även de har tagit sig in dolt via en bakre väg och hittills vet inte de misstänkta personerna vad som ska ske. När tillslaget kort därefter sker uppstår tumult. Personerna är beväpnade och prickskyttarna måste snabbt agera. Två av dem blir skadade men en stund senare är byggnaden och personerna säkrade och omhändertagna.

Efter insatsen transporteras prickskyttegrupperna från platsen med helikopter till nästa del i övningen.