Sjukvårdare i framkant

Skottskador. Katastrofblödning i buken. Ett krossat öga. Närmsta civila sjukhus är flera mil bort. Ditt jobb är att få den skadade att överleva. Du är sjukvårdare avancerad.

Övningen genomfördes både på land, till sjöss och i luften.
Övningen genomfördes både på land, till sjöss och i luften.
Övningen genomfördes både på land, till sjöss och i luften. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Flygplansbesättningen.
Flygplansbesättningen. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Vård ombord på Herculesplan.
Vård ombord på Herculesplan. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Masskadeutfall. De skadade transporterades och vårdas ombord på Herculesplan.
Masskadeutfall. De skadade transporterades och vårdas ombord på Herculesplan. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Carl, yrkessoldat på Trängregementet agerade skademarkör,
Carl, yrkessoldat på Trängregementet agerade skademarkör. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Herculesplan.
Herculesplan. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Vård ombord på Herculesplan.
Carl, yrkessoldat på Trängregementet agerade skademarkör. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Gino, yrkessoldat på Trängregementet agerade skademarkör.
Gino, yrkessoldat på Trängregementet agerade skademarkör. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Övningen genomfördes både på land, till sjöss och i luften. I bakgrunden: Helikopter 16 Black Hawk
Övningen genomfördes både på land, till sjöss och i luften. I bakgrunden: Helikopter 16 Black Hawk. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Herculesplan.
Herculesplan. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Helikopter 16 black Hawk.
Helikopter 16 Black Hawk. Foto: Zsuzsanna Höjvall/Försvarsmakten

Sjukvårdare avancerad är en 22 veckor lång kurs för yrkessoldater som nyligen avslutades vid sjukvårdsskolan i Karlsborg. Utbildningens syfte är att skapa sjukvårdare som kan vårda sina patienter väl och under lång tid, utan hjälp utifrån. Men inte vilka yrkessoldater som helst. De förband som utbildar personal till sjukvårdare avancerad har uppgifter som innebär att förbandet kan befinna sig långt bort från understödsmöjligheter. Det kan vara i en utlandsinsats eller i en framtida situation där en motståndare anfaller Sverige. I sådana situationer ska en avancerad sjukvårdare kunna hålla liv i den skadade under en längre tid än vad som normalt förväntas i brigadens sjukvårdskedja.

I kursen får eleverna, utöver de baskunskaper som alla sjukvårdare har, bland annat lära sig att använda fler läkemedel och utföra vissa kirurgiska ingrepp. Och de ska kunna göra allt detta under svåra omständigheter – med sömnbrist, under beskjutning eller ombord på olika typer av fordon i rörelse. Under kursen har eleverna bland annat vårdat i gungande båtar till sjöss, helikopter i skyn och studsat fram i olika hjulgående fordon. De har också tränats i att agera isolerade med enskilda patienter och i lag med stora masskadeutfall, det senare inuti en flygande Hercules.

Två yrkessoldater från Trängregementet, Gino och Carl, deltog som så kallade skademarkörer under övningen.

– En markör är en person som agerar som skadad. Agerandet ska vara så realistiskt som möjligt, för att de som övar så få en verklighetstrogen övning, säger Carl.

Markörerna sminkas och förbereds så att skadorna ser verkliga ut. De får också instruktioner för hur de ska agera. En stor fördel är om markören har sjukvårdskompetens själv, för att kunna agera på trovärdigast vis och på så sätt bidra till utbildningens höga kvalitet. Gino och Carl är sjukvårdare med gedigen erfarenhet.

– Journalen blir som ett manus för oss, som talar om för oss hur vi ska agera och hur vi svarar på olika typer av behandling, säger Carl.

Utöver att ha arbetet som yrkessoldater har de även arbetat eller praktiserat inom civil sjukvård. De har även deltagit i de skarpa insatser i Göteborg som Försvarsmakten genomförde under 2020 och 2021 för att stödja den civila sjukvården med anledning av Covid-19-pandemin.

– I denna övning hade vi också en roll i utvärderingen av övningsmomenten, säger Gino. Utifrån vår kompetens och erfarenhet av hur patienter reagerar kunde vi komplettera sjukvårdsinstruktörernas feedback till de övade eleverna.

Övningen var tuff för alla inblandade, inklusive markörerna. Sömnbrist, att bli buren på bår en hel natt i mörker och i varierande terräng, bli transporterad och vårdad i helikopter, flygplan, båt, fyrhjuling med mera är en utmaning även för en erfaren sjukvårdare och skademarkör. 

Vi ställer mycket höga krav på eleverna och utbildningen, säger Kristoffer Fredén, chef Sjukvårdsskolan K 3. De ska ha kompetens att genomföra en hög nivå av sjukvård i komplexa och utmanande situationer, både under internationell insats och i händelse av krig. De ska kunna hålla en patient levande under längre tid än vad som vanligtvis förväntas av en militär sjukvårdare. De lär sig hantera medicinering och utföra vissa kirurgiska ingrepp som annars bara legitimerad, högskoleutbildad sjukvårdspersonal får.

– Utbildningen är tuff och mycket givande. Även internationellt är vi kända och eftersökta, och ses som mycket kompetenta. Det är en bra känsla för mig att veta att jag är utbildad och tränad för att kunna göra mitt ytterska för att hålla mina kamrater vid liv, säger Nils, elev i utbildningen.

Nils är ett fingerat namn.