Kompanibefälseleverna har varit ute på olika kompanier under året tillsammans med övriga värnpliktiga på regementet men har nu återsamlats igen i den grupp de ursprungligen ryckte in i. De första 13 veckorna de spenderade på regementet omfattade grundläggande militär utbildning och grundläggande chefsutbildning, vilket skulle ge dem förutsättningen för deras fortsatta utbildning till truppförande chefer i olika delar av bataljonen.
- Det var spännande och roligt att komma hit, man såg fram emot tiden man hade framför sig. Att få träffa alla igen efter att ha varit ute på olika kompanier var kul! Få höra hur alla haft det och kunna dra nytta av varandras erfarenheter, säger Jonna Krohn, KB-elev.
KB-eleverna stod uppställda med övriga regementet och tackade av de värnpliktiga som i början av juni muckade efter 11- och 9-månaders värnplikt. KB-eleverna fick en veckas ledighet innan det var dags att återigen inställa sig på regementet, men denna gång för att starta en ny fas av den 15 månader långa utbildningnen; kadettskola.
- Kadettskolan är åtta veckors utbildning under sommaren som syftar till att göra KB-eleverna till så bra chefer som möjligt, säger Andreas Ewaldsson, chef kadettskolan.
Kadettskolan betår av tre skeden som behandlar olika saker; ledarskap med utbildning inom pedagogik, krigsvetenskap och fysiskt stridsvärde, grunder inom krigsvetenskaplig taktik och utbildning inom mobilisering, försvarsupplysning, säkerhetspolitik, internationell rätt och folkrätt. Militärt ledarskap är en stor och viktig del av utbildningen och integreras under hela kadettskolan.
Karaktären på sommarens utbildning skiljer sig lite från hur det tidigare har sett ut under värnpliktsutbildningen.
- Under kadettskolan går man in djupare i vissa ämnen, till exempel krigsvetenskap och ledarskap. Det är en teoretisk utbildning med praktiska inslag, man kan likna det vid att läsa kurser vid en högskola eller universitet. Det är föreläsningar, grupparbeten och seminarium med examinationer i grupp, enskilda case, och teoretiska och praktiska prov, säger Andreas Ewaldsson.
För de som ska läsa vidare inom Försvarsmakten och utbilda sig till officerare är utbildningen en bra grund att ta med sig, vissa delar blir lättare att ta till sig och man kommer in med en förförståelse för vissa delar som andra kanske inte har fått till sig under sin utbildning.
I grunden handlar kadettskolan om att framtidens chefer ska bli så bra som möjligt.