Vaktavlösning för ubåtsflottiljens personal i Rom

Operation Irini är EU:s insats för att upprätthålla vapenembargot mot Libyen. Efter sex månaders tjänstgöring är det vaktavlösning för den personal från ubåtsflottiljen som är Sveriges bidrag.

Amanda Liljeqvist ur 1. ubåtsflottiljen.
Amanda Liljeqvist ur 1. ubåtsflottiljen.
Amanda Liljeqvist ur 1. ubåtsflottiljen, watchkeeper assistant vid insats Iniri, den EU-styrka som övervakar vapenembargot mot Libyen. Foto: Försvarsmakten

Sedan oktober 2020 tjänstgör Amanda Liljeqvist ur Första ubåtsflottiljen som watchkeeper assistant vid insats Irini, vilken leds av EU och har sitt högkvarter i Rom. Hon arbetar i skift med ständig övervakning av operationsområdet som består av stora delar av Medelhavet.

Amandas uppgifter består av att stödja watchkeepern i att ta emot och vidarebefordra information om vad som händer i operationsområdet. Informationen delges till och från Force Headquarter, Maritime rescue cordinationcenter och högre chefer. Informationen kan innehålla allt från uppgifter om immigranter i sjönöd till information om smuggling. Hon har också till uppgift att samla, arkivera och föra dagbok över insatserna som görs i området.

Påminner om arbete på ubåt

Hon säger att tjänsten påminner om att arbeta på ubåt, där det plötsligt kan hetta till och allt händer på en gång, vilket kan vara både påfrestande och intensivt. Det bästa med hennes uppdrag är erfarenhetsutbytet och interaktionen med nya kollegor från andra nationer. Det svåraste är att se människor i sjönöd och inte veta om det kommer att få hjälp i tid.

En utmaning har varit att få överordnade kollegor att förstå vilken kunskap och erfarenhet hon besitter som fanjunkare. Utländska kollegor med motsvarande grad har inte alltid samma kompetensnivå.

Under tjänstgöringen har hon endast haft en ledig vecka hemma i Sverige. Normalt har personal i utlandstjänst avtal där man tjänar ihop ledighet och har ett antal fria hemresor.  Men i den här tjänsten har de ledigheter som normalt gäller för personal i utlandstjänst inte ingått. I stället har hon behövt arbeta mer intensivt för att få ihop en ledig vecka.  Pandemin Covid-19 har också starkt påverkat resmöjligheterna.

Hårda restriktioner i Italien

Italien har haft betydligt hårdare restriktioner kopplade till pandemin än Sverige och det har under en lång period varit utegångsförbud mellan kl. 22 och 05. I perioder har det varit en  total nedstängning då människor inte fått gå ut alls, förutom till och från arbetet. Det är egentligen först nu som Amanda har kunnat resa runt lite mer för att besöka sevärdheter och liknande. 

Hon bor mitt i Rom i en lägenhet med en liten takterrass där hon har kunnat styrketräna när allt annat har varit stängt. Under vintern har hon passat på att läsa lite olika civila kurser på distans. Hennes pojkvän såg också möjligheten att studera på distans och flyttade ner till henne i början på januari, vilket har förgyllt hennes tillvaro.

Amanda Liljeqvist har nu bara några dagars tjänstgöring kvar innan Andreas Blomqvist tar över tjänsten. Till sommaren ser hon fram emot semester i Sverige för att därefter komma tillbaka till Första ubåtsflottiljen i augusti.

Läs mer: Operation Irini