15 månader senare...

Första kullen kompanibefälsvärnpliktiga på tio år muckar

De ryckte in den 22 juni förra året och idag, 15 månader senare, muckar de. Vissa ur den drygt 40 personer stora kullen av kompanibefälsvärnpliktiga har redan ryckt ut för att börja studera till officerare eller ta anställning som soldater men huvuddelen gör sin sista dag idag och kan nu krigsplaceras som värnpliktiga befäl.

Muck för kompanibefälsvärnpliktiga
Muck för kompanibefälsvärnpliktiga
Glada värnpliktiga efter femton månaders utbildning Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Muck för kompanibefälsvärnpliktiga
Jenny Landberg, chef för Chefsträningsavdelningen på Skaraborgs regemente Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Muck för kompanibefälsvärnpliktiga
Det sista steget. Flera av de värnpliktiga har redan börjat studera till officer Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Muck för kompanibefälsvärnpliktiga
Bataljonschefen Fredrik Månsson tackar de anhöriga för "lånet" av deras söner och döttrar. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

Sedan fem år innan värnplikten lades vilande 2010 har utbildningen av kompanibefäl (KB) inte ingått i den militära grundutbildningen. 2020 var det alltså första gången på 15 år som utbildningen hölls och P 4 var först ut. Av de dryga fyrtiotalet som ryckte in genomförde majoriteten sin värnplikt på Skaraborgs regemente men några av dem flyttade över till Gotlands regemente, P 18, under större delen av tiden.

Allt inleddes med en ”vanlig” grundutbildning som sedan byggdes på med ledarskapsutbildning, orderträning, utbildning i att leda plutons strid och avslutades med att truppföra under de 11-månaders värnpliktigas baskerprov ungefär tre månader efter inryck.

– Redan vid mönstringsskedet finns det högre kravprofiler för KB-elever vilket identifierar befälslämplighet från start. Man ser också på hur de mönstrande ställer sig till fortsatt utbildning inom Försvarsmakten vilket ger ett bra rekryteringsunderlag till fortsatta officersutbildningar, säger Jenny Landberg, chef för Chefsträningsavdelningen på P 4.

Chefträningsavdelningen har varit ansvariga för den sista delen av rekryternas utbildning; Kadettskolan. Kadettskolan består av tre skeden som behandlar olika saker; ledarskap med utbildning inom pedagogik, krigsvetenskap och fysiskt stridsvärde, grunder inom krigsvetenskaplig taktik och utbildning inom mobilisering, försvarsupplysning, säkerhetspolitik, internationell rätt och folkrätt. Militärt ledarskap är en stor och viktig del av utbildningen och integreras under hela kadettskolan.

– Det är, i grunden, en avslutande del under åtta veckor som syftar till att göra de värnpliktiga till så bra chefer som möjligt. Det är stort fokus på krigsvetenskap och ledarskap. Mycket teori men också en hel del praktiska inslag som fältövningar och liknande, säger Jenny.

Även om den första kullen muckar idag så är utbildningen av nya KB-värnpliktiga redan i full gång på betydligt bredare front än under pilotåret. Alla arméns regementen har i år kallat in KB-värnpliktiga med ungefär samma upplägg på utbildningen som de som avslutar sin utbildning idag.

– Vi kommer givetvis utvärdera året som varit och se hur vi kan förbättra eller förändra deras tid hos oss, men vi är väldigt nöjda med det första året, avslutar Jenny.