Flera fynd av explosiva föremål i vatten under sommaren

Marinens röjdykare är utbildade för de mest extrema förhållanden – att röja minor under vatten. I fredstid är röjdykarna behjälpliga för exempelvis polisen att ta hand om upphittad ammunition. Under sommaren har ammunitionsröjare från röjdykarna bland annat varit på västkusten utanför Fjällbacka och på Gotland för att städa upphittade explosiva fynd.

Person fotograferar ett rökljus
Person fotograferar ett rökljus
Röjdykare dokumenterar ett rökljus som drivit i land vid den gotländska kusten. Foto: Försvarsmakten

Med sin specifika utbildning inom ammunitionsröjning i vatten är röjdykarna en tillgång i fredstid och har beredskap året runt för att ta hand om explosiva föremål som upptäcks vid svenska kuster och vattendrag. Under sommaren har ett flertal fynd rapporterats och omhändertagits.

Explosiva föremål som hittas längs Sveriges kuster kommer i regel från tidigare övningar, både svenska och utländska, men kan även vara rester från de båda världskrigen eller ammunition som inte är militär. Under sommarens varma månader ökar aktiviteten i skärgård och sjöar vilket gör att fler föremål upptäcks. Du som hittar någonting misstänkt explosivt i naturen ska kontakta polisen.

Ett ryskt rökljus
Ett ryskt rökljus. Tänk på att aldrig vidröra gammal ammunition i naturen och kontakta polisen för att rapportera fyndet. Foto: Försvarsmakten

Rökljus på Gotland

I början på augusti hittade en privatperson ett märkligt föremål vid den gotländska kusten. Röjdykarna identifierade föremålet som ett ryskt rökljus och begav sig till ön för att ta hand om den oexploderade ammunitionen.

‒ Rökljus används av ubåtar för att signalera till ytan, dels vid nöd men också som signalering vid övningar. Ibland utlöser de inte som tänkt och då kan de driva i land. Det som vi hittade i veckan hade inte detonerat och för att inte riskera någonting valde vi att oskadliggöra det på plats, säger röjdykaren Olof Snöström.

Det säkra före det osäkra

På västkusten låg någonting runt och rostigt och guppade bland tången vid en klippa. Röjdykarna, som har sin utgångspunkt i Skredsvik utanför Uddevalla, kunde enkelt ta sig till platsen för en närmare titt. Det gick inte att helt utesluta att föremålet inte var explosivt och dykarna valde att oskadliggöra det på plats genom en kontrollerad liten sprängladdning.

‒ Om vi inte är helt säkra på att det är ofarligt åker vi ut för att ta hand om det, det är dumt att chansa när det gäller den här typen av föremål. Den vanligaste och säkraste metoden är att spränga på plats, om det är möjligt. Att flytta på explosiva föremål är alltid förenat med en viss risk, säger röjdykaren Gustaf Wahlberg.

Den som hittar ett misstänkt explosivt föremål ska kontakta Polisen och tänka på att aldrig vidröra föremålet.

‒ Utöver att rapportera in fyndet till polisen så kan du märka ut platsen, både för att vi ska hitta dit och för att andra inte ska skada sig. Om möjligt så fotografera även föremålet, säger Gustaf Wahlberg.

Här kan du läsa mer om minor i Östersjön och marinens delaktighet i att röja resterna från världskrigen.