FOK - förbereder framtidens kollegor

Förberedande officerskurs, FOK, är en fyra veckor lång förberedelsekurs för dem som valt att läsa en officersutbildning. Varje förband ansvarar själv för att hålla en egen FOK för de personer som skickas på vidareutbildning, men det finns reglementen som styr vad som ska ingå och vad som ska uppnås under kursens gång. I år är det 13 personer som läser FOK vid Skaraborgs regemente.

Johan Fredriksson, ansvarig för FOK vid Skaraborgs regemente sommaren 2021.
Johan Fredriksson, ansvarig för FOK vid Skaraborgs regemente sommaren 2021.
Johan Fredriksson, ansvarig för FOK vid Skaraborgs regemente sommaren 2021. Foto: Sarah Ryrhagen/Försvarsmakten
Therese Knutsson, läser FOK vid Skaraborgs regemente sommaren 2021 inför officersprogrammet.
Therese Knutsson, läser FOK vid Skaraborgs regemente sommaren 2021 inför officersprogrammet. Foto: Sarah Ryrhagen/Försvarsmakten
Casper Lidén, läser FOK vid Skaraborgs regemente sommaren 2021 inför specialistofficersutbildningen.
Casper Lidén, läser FOK vid Skaraborgs regemente sommaren 2021 inför specialistofficersutbildningen. Foto: Sarah Ryrhagen/Försvarsmakten

Den förberedande officerskursen ser till att de som ska läsa till antingen officer, specialistofficer eller reservofficer har rätt förkunskaper när de påbörjar utbildningen. Ett krav är att eleven ska ha genomgått en gruppchefsskola, och detta är något som kursen på Skaraborgs regemente fokuserar särskilt på. De elever som P 4 skickar till skolor får automatiskt plats på FOK.

Huvuddelen av dem som läser FOK har sökt till den grundläggande officersutbildningen, men det finns också de som har anmält sig frivilligt till utbildningen, till exempel för att få fördjupad kunskap inom ämnet gruppchef. Therese Knutsson gjorde värnplikt som vagnchef på Skaraborgs regemente under utbildningsåret 2019/2020, och hon ska gå officersprogrammet i höst. Under sin värnpliktsutbildning fick hon gruppchefsutbildning, men valde att läsa kursen som en repetition och frågade då om hon fick delta frivilligt.

- Jag tyckte det skulle vara bra med en repetition på vissa delar innan jag ska gå officersprogrammet efter att ha jobbat på kontor i ett år. Vissa delar av det här har jag gjort förut, men jag lär mig nya saker nu som jag inte har gjort tidigare under min värnplikt, säger Therese.

Kursen går igenom trupputbildning, truppföring och fysiskt stridsvärde.

- Att genomföra gruppchefsskolan som värnpliktig vecka 9, eller när man fullgjort sin värnplikt är stor skillnad, så nu riktar vi det mer mot trupputbildning än vad man får om man gör gruppchefsskolan som värnpliktig. Nu är inriktningen mer mot att förbereda för att man ska bli officer, än vad man gör för en värnpliktig, säger Johan Fredriksson, ansvarig för årets FOK.

De som går kursen har olika bakgrund, allt ifrån skolinformatör, direkt från värnplikten eller som anställd soldat. Casper Lidén kommer direkt från värnplikten och ska läsa SOU med inriktning mot ledning.

- Hittills har det varit väldigt lärorikt och informativt. Jag har lärt mig mycket bara under den första veckan. Hittills har det varit mest teori, men vi kommer komma in på lite mer praktiska delar nu. Utbildningen känns väldigt bra, både för vidare studier och i det civila. Den ger en ett litet annat sätt att tänka på saker och hur man fattar beslut, säger Casper.

Största delen av kursen är teoretisk, men med praktiska inslag, till exempel i form av diskussionsuppgifter stridsparsvis. Under kursens gång genomförs teoretiska prov på det som gåtts igenom under den gångna veckan och praktiska prov ute i terrängen.

- Jag tycker de har hållit ett lagom tempo hittills, man hinner ta in informationen och läsa igenom sina anteckningar i lugn och ro efter ett teoripass, säger Therese.

Casper håller med om att tempot har varit lagom och att man får tid till att diskutera dagens genomgångar.

- Jag har kunnat sitta på kvällarna och läsa. Jag bor på kasern med några andra så vi kan ha våra egna diskussioner och gå igenom det tillsammans och hjälpa varandra.

Genom att läsa FOK läggs en grund för att eleven bättre ska kunna ta till sig den utbildning som kommer vid vidare studier. Utan en grundläggande kunskapsnivå inom truppföring och trupputbildning innebär det mycket självstudier när elven börjar i skolan. En annan viktig del av kursen är att börja lära känna de nya kollegorna och att skapa samhörighet för framtiden.