– Försvarsmakten har bestridit yrkandet. Myndigheten har genom undersökningar och kontinuerliga provtagningar på och i kring Ärna flygplats god kännedom om föroreningens utbredning i mark och vatten. Försvarsmakten hävdar därför bland annat att föroreningen vid Stadsträdgårdens brunnar inte kan kopplas till den verksamhet som Försvarsmakten tidigare har bedrivit på Ärna, säger Försvarsmaktens kommunikationsdirektör Mats Ström.
Försvarsmakten gör istället gällande att föroreningen kommer från en eller flera av de PFAS-spridande verksamheter eller anläggningar som ligger runt omkring Stadsträdgården.
Försvarsmakten följer som statlig myndighet miljöbalkens regler om förorenade områden och tar sitt miljöansvar. Försvarsmakten har historiskt använt PFAS-haltigt brandsläckningsskum på sina brandövningsplatser. Hur föroreningarna ser ut dokumenteras noggrant av myndighetens miljöprövningsenhet. Varje förorenad plats är unik på grund av såväl marklagrens beskaffenhet som grundvattnets strömning från berörda områden.
Föroreningssituationen i Uppsala har ingen likhet med till exempel föroreningssituationen i Kallinge i Ronneby kommun eller i Kallax i Luleå kommun. På dessa orter har Försvarsmakten bedömt att det funnits ett delansvar och därmed en skyldighet att vidta åtgärder. Försvarsmakten har bland annat bekostat en ny vattenledning i Ronneby kommun till en kostnad av 34 miljoner kronor och inkoppling av kommunalt vatten till 82 fastighetsägare i Lulnäset till en kostnad av 24 miljoner kronor.