Mästarna från Karlberg

Carlberg Cavaliers är laget som krigat om SM-bucklan i 20 år – och vunnit den flera gånger. Med ett rekordstort lag stärks nu förhoppningar om ytterligare mästerskapssegrar.

Fotbollsspelare
Fotbollsspelare
Filip Brolin, en av spelarna i det amerikanska fotbollslaget Carlberg Cavaliers. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Linjespelaren behöver tyngd och styrka, receivern snabbhet. Alla på plan måste vara skärpta i varje spelögonblick och se vad som sker i spelet. Det berättar Filip Brolin, en av spelarna i det amerikanska fotbollslaget Carlberg Cavaliers. Det vill säga, laget hör hemma på militärhögskolan Karlberg, men sporten är amerikansk fotboll.

– Vi spelar i studentligan, som ett av fyra lag där, säger Filip.

Han har själv spelat med Cavaliers sedan 2019, och utgör faktiskt ett undantag i laguppställningen. Han är inte kadett, utan civil student på Försvarshögskolan. Ett ordinärt år består laget av runt 15 spelare, men till i år har intresset ökat rekordartat och fler än dubbelt så många kadetter har själva hört av sig och undrat när säsongen ska starta, berättar Filip.

Kort säsong

Hade det inte varit för pandemin hade träningarna redan varit igång under september-oktober, men nu inväntar laget klartecken från skolan. Säsongen för laget är ovanligt kort, med seriespel inomhus mellan slutet av oktober och januari. Skälet är att många kadetter försvinner ut på de verksamhetsbaserade delarna av utbildningen i januari.

De tränar gemensamt två kvällar i veckan och fokuserar då på att trimma spelsituationer. Den fysiska grundträningen sköter kadetterna i huvudsak under övrig tid, som en del av sin officersutbildning.

Vilka fysiska styrkor är särskilt viktiga för en amerikansk fotbollsspelare?
– Det är lite olika beroende på vilken position du spelar på. En linjespelare behöver ha mycket styrka i ben och bål, för att kunna försvara sin linje eller bryta igenom motståndarens. För en receiver är snabbhet och rörlighet viktigt. Men även han behöver förstås ha styrka för att kunna blockera motståndaren, förklarar Filip.

Cavaliers mål är att upprepa bragden från säsongen 2017–18, då de senast vann serien och blev svenska mästare. Men det är faktiskt inte huvudfokus just nu, säger Filip.

– Det viktigaste nu är att få igång verksamheten på ett bra sätt efter pandemin.