Mali 14 välkomnades hem

Sex månader i Mali är över, och en viktig insats för fred och stabiliteten i landet har gjorts. På fredagen medaljerades den fjortonde kontingenten, Mali 14, efter hemkomsten till Sverige, och för de flesta - hemkomsten till K 3.

Kram
Kram
Det var stor glädje när förbandet återförenades med sina anhöriga. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Försvarsministern tackar stabschefen
Försvarsminister Peter Hultqvist och ställföreträdande arméchef Laura Swaan Wrede tackar förbandets stabschef, major Per-Martin Järhed. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Soldater
Kontingentschef överstelöjtnant Dennis Löfvenborg tackar förbandet vid medaljceremonin. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Soldater
Förbandet mottog sina medaljer för genomförd insats i Karlsborg under fredagen Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten

Solen strålade i den kyliga decembereftermiddagen när förbandet Mali 14 och dess anhöriga samlades i Karlsborg för en medaljceremoni under fredagen. På plats vid ceremonin var också Försvarsminister Peter Hultqvist, ställföreträdande arméchef brigadgeneral Laura Swaan Wrede och Försvarsmaktens insatschef generallöjtnant Michael Claesson.

Försvarsminister Peter Hultqvist talade inledningsvis om osäkerheterna i omvärlden och hur viktigt Sveriges bidrag till fred och stabilitet är. Han påtalade också hur viktig insatsen varje individ gör, både den som åker iväg till en riskfylld miljö långt bort, men också familjen som gör en insats på hemmaplan.

– Ni har valt att göra uppoffringar. Ni har ställt höga ideal och andra människors frihet framför er egen bekvämlighet, tid och säkerhet. Er uppoffring har bidragit till säkerheten i Mali och därmed också byggt säkerhet i Europa. Jag vill tacka er för det arbete ni gjort å hela regeringens vägnar.

Även ställföreträdande arméchef Laura Swaan Wrede talade till den hemkomna styrkan om betydelsen av deras insats.
– Det är både med glädje och stolthet jag står här och får hälsa er välkomna hem. Ni har gjort ett stort avtryck i insatsen för att skapa fred och stabilitet i Mali. Ni har också varit goda ambassadörer för Sverige, Försvarsmakten och era respektive förband. Ni har kommit hem från en miljö där det för befolkningen inte är en självklarhet att ha trygghet, tak över huvudet och mat på bordet.

Som namnet antyder är Mali 14 det fjortonde svenska bidraget till insatsen som går under namnet Minusma och har fortsatt det viktiga arbetet att bland annat skydda och främja respekten för mänskliga rättigheter och stödja den maliska regeringen.
Förbandet har också utvecklat arbetet på plats och kontingentschef överstelöjtnant Dennis Löfvenborg är mycket nöjd med den insats all personal har gjort.

– Förbandet har gjort jättebra ifrån sig, vi har utvecklat hela förbandet och arbetsmetoder, både vad gäller förmågan att röra sig över området och metoder att genomföra säkerhetsoperationer. Vi har också utvecklat sjukvårdskonceptet. Vi har dessutom genomfört en insats i en pandemi med de utmaningar det har inneburit. Det är en stor insats i ett väldigt stort land med en komplex motståndare och i en komplex miljö, säger Dennis Löfvenborg.

I samband med att förbandet återförenades med sina anhöriga på plats, delades medalj ut till de som har lånat ut sina anhöriga till det viktiga arbetet som har gjorts i Mali. De anhöriga är ovärderliga för genomförandet av en insats, något som ställföreträdande arméchef påtalade.
– Jag vill vända mig direkt till er. Ni anhöriga har varit lika stor andel i insatsen som förbandet. Jag vill att ni tar emot mitt, arméns och Försvarsmaktens varmaste tack för det stöd ni gett till era soldater, sa Laura Swaan Wrede.