Nya specialistofficerare till fältarbetsgarnisonen i Eksjö

Fredagen den 17 december tar elever från olika skolor inom Försvarsmakten examen. En av utbildningarna är Specialistofficersutbildningen vid Fältarbetsskolan. Utbildningen som genomförs vid Eksjö garnison är gemensam för samtliga fältarbetsinriktningar och syftar till att ge de förmågor som alla specialistofficerare inom fältarbetsfunktionen behöver. Dessutom blir de som alla andra specialistofficerare, ledare och instruktörer på plutonsnivå. Behovet av denna typ av befattning är stor och efter examen kommer de att påbörja sina nya karriärer på olika förband, däribland Ing 2 och Swedec.

Specialistofficersutbildning vid Fältarbetsskolan. Snart dags för examen.
Specialistofficersutbildning vid Fältarbetsskolan. Snart dags för examen.
Dags för examen för den första elevkullen som genomfört specialistofficersutbildningens alla tre terminer vid Fältarbetsskolan i Eksjö. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten
Hugo Tornving har läst till specialistofficer
Hugo Tornving är en av eleverna som nu tar examen och blir specialistofficer. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten

Ing 2 har också förmånen att välkomna två specialistofficerare från Logistikskolan som kommer att specialisera sig inom förnödenhetsförsörjning vid förbandet. De kommer att utbilda främst värnpliktiga inom områden som sjukvård, drivmedelshantering, hantering av ammunition med mera.

Hugo Tornving som är en av eleverna vid Fältarbetsskolan berättar hur den närmsta tiden efter examen kommer ser ut för honom

- Jag ska börja på Beredskapskompaniet på en ingenjörpluton vid Ing 2, där kommer jag att inleda med att gå en instruktörskurs på ingenjörbandvagnen i ett halvår. Därefter ser jag framför mig att jag kommer gå ut som instruktör där jag kommer vara med att utbilda på dels fältarbeten, men så blir det väl så att jag blir instruktör på ingenjörbandvagnen som kommer vara en ganska central del i min karriär. Man får se vad framtiden bjuder på.

Karl-Oskar Ugarph har varit ansvarig vid Fältarbetsskolan för den kurs som nu avslutas. Han tycker att utbildningen gått bra och det mycket på grund av sammansättningen av människor.

– Det har varit en bra sammanhållning och jag tror att de här nya specialistofficerarna har fått en tydligare röd tråd genom utbildning just för att samtliga terminer genomförts vid Fältarbetsskolan.

Ing 2 och Swedec fortsätter tillväxa och detta tillskott är ett välkommet bidrag i vår fortsatta utveckling av att vara en del i försvaret av Sverige.