Nytt tjänstgöringsavtal för hemvärnsförbanden från årsskiftet

Hemvärnsförbanden får ett nytt tjänstgöringsavtal från den 1 januari 2022. Det innebär bland annat att all personal i hemvärnsförbanden får samma förutsättningar avseende beredskapskrav och ersättningar.

Hemvärnssoldater
Hemvärnssoldater
Det nya tjänstgöringsavtalet ger samtlig personal i hemvärnsförbanden samma förutsättningar avseende beredskapskrav och ersättningar. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Tidigare Hemvärnsavtal och Frivilligavtal för personal med tjänstgöring i hemvärnet har tagit sin grund i två olika förordningar, vilket bland annat har inneburit att personal som var utbildad av de Frivilliga försvarsorganisationerna inte hade samma skyldigheter och ersättningar som övriga i hemvärnsförbanden.

Det nya tjänstgöringsavtalet ger samtlig personal i hemvärnsförbanden samma förutsättningar avseende beredskapskrav och ersättningar. Bland annat innebär beslutet att den individ som tjänstgör på någon av de 6 100 specialistbefattningar i hemvärnsförbanden nu ska tjänstgöra under hemvärnsberedskap i grundberedskap.

I och med beslutet ökas Försvarsmaktens beredskap, hemvärnsförbandens operativa förmåga, samt säkerställer likabehandling av samtlig personal i hemvärnsförbanden i fred, kris och krig.

Rikshemvärnschefen har fått uppgift att genomföra förändringen, vilket innebär att personalen tecknar nytt avtal i samband med planerad verksamhet och övningar under året så att all personal i hemvärnsförbanden har tecknat det nya tjänstgöringsavtalet vid 2022 års utgång.