Försvarets tillväxt förändrar anspråk på riksintressen

"Det är avgörande för försvaret av Sverige att Försvarsmakten har tillgång till militära områden och anläggningar såväl i dag som framöver."
Det säger generallöjtnant Johan Svensson i samband med Försvarsmaktens beslut om uppdaterade anspråk för riksintresseområden i landet. Flera av de nu gjorda förändringarna är en direkt följd av pågående förmågetillväxt som genomförs mot bakgrund av en alltmer osäker omvärldsutveckling.

tillträde förbjudet
tillträde förbjudet
I en tid med stark förmågeuppbyggnad behöver förbanden öva mer och utbilda fler värnpliktiga, och därför blir exempelvis tillgången till övnings- och skjutfält allt viktigare. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Försvarsmakten växer i volym och tillsammans med övriga aktörer i totalförsvaret stärks förmågan att försvara Sverige. Det innebär även att betydelsen ökar för vissa platser i landet ur ett militärt hänseende. Därför har Försvarsmakten beslutat att ge utpekade anläggningar och områden ett starkare eller uppdaterat skydd inom samhällsplaneringen genom att revidera riksintresseanspråken för totalförsvarets militära del.

– Vår förhoppning är att den nu gjorda uppdateringen av riksintressen kan bidra som ett tydligt och användbart planeringsunderlag för kommuner, länsstyrelser och andra myndigheter. Och även ge en förutsägbarhet för andra aktörer inom samhällsplanering. Vi arbetar löpande med att utveckla vårt arbete med riksintressen, säger Försvarsmaktens produktionschef Johan Svensson.

I en tid med stark förmågeuppbyggnad behöver förbanden öva mer och utbilda fler värnpliktiga, och därför blir exempelvis tillgången till övnings- och skjutfält allt viktigare.

Flera av de nu uppdaterade riksintressena är en följd av Försvarsmaktens ökade geografiska närvaro i landet. Ett exempel på detta är det nyligen återetablerade Västernorrlands regemente I 21 i Sollefteå med utbildningsdetachement i Östersund. Det har resulterat i ett nytt riksintresse för Grytans skjutfält i Östersund samt en förändring av riksintresset för Tjärnmyrans skjutfält i Sollefteå. Ett annat exempel är övnings- och skjutfältet Villingsberg för Bergslagens artilleriregemente A 9, där förberedelser inför etablering pågår.

– Tillgången till mark- och vattenområden har en avgörande betydelse för vårt uppdrag att försvara Sverige. Det påverkar försvarsplaneringen och är en förutsättning för Försvarsmaktens möjlighet att genomföra operationer enskilt eller med stöd av våra samarbetspartner, säger Johan Svensson.

Inför uppdateringarna av riksintresseanspråken har samråd skett med berörda länsstyrelser och myndigheter. Försvarsmaktens bedömning i dagsläget är att det framförallt är bostadsbebyggelse, men även andra typer av plan- och lovärenden som kan påverkas av den nu gjorda uppdateringen, eftersom kommuner och andra myndigheter i planeringsprocesser ska omhänderta riksintressena.