24:e hemvärnsbataljon övar i centrala Stockholm

Under lördagen den 5 februari kommer ett kompani på drygt 80 hemvärnssoldater i stridsutrustning att öva i centrala Stockholm. Det är soldater ur 24:e hemvärnsbataljon som övar inom ramen för Hemvärnets övning Geltic Bear.

Militärfordon i stadsmiljö.
Militärfordon i stadsmiljö.
24:e hemvärnsbataljon övar i centrala Stockholm under lördagen den 5 februari. Foto: Agneta Cedervall

Under veckan genomförs övningen Geltic Bear för de hemvärnsbataljoner som tillhör Mellersta militärregionen. Inom ramen för övningen kommer ett kompani ur 24:e hemvärnsbataljon att öva bevakning och patrullering samt rapportering i centrala Stockholm.

Soldaterna kommer att patrullera i centrala Stockholm och bära stridsutrustning och vapen – men ingen skjutning kommer att genomföras. Under övningen syns förbanden, men tanken är att de ska påverka omgivningen så lite som möjligt.

– Dagens konflikter utspelar sig ofta i städer, därför behöver soldaterna öva sig i denna komplexa miljö som Stockholms innerstad innebär. Vi ser fram emot många trevliga möten, säger överstelöjtnant Johan Midenby, chef för Livgardesgruppen, som ansvarar för utbildning av 24:e hemvärnsbataljon.

Geltic Bear med ny inriktning

Stabs- och ledningsträningsövningen Geltic Bear genomförs i vanliga fall med fokus på stabernas ledningsförmåga vid fred, kris och väpnat angrepp – och med den regionala staben och hemvärnsbataljonerna samlade i Enköping.

På grund av pandemin och det förändrade omvärldsläget fokuserar årets övning på konkreta beredskapshöjande åtgärder och kontroller – för att säkerställa att bataljonsstaberna innehar förmåga att inta hemvärnsberedskap.

Övningen avslutas på söndag – under veckan har hemvärnsbataljonsstaberna arbetat med utbildning och krigsplanläggning.