Eleverna får under kursen inta rollen som instruktörer där de har i uppgift att planera och genomföra trupputbildning. En av utmaningarna de har är att hålla sig inom den angivna tidsramen. Det första utbildningsmomentet ska hålla sig inom tidsramen för 10 minuter, nästa 20 minuter, för att sedan hålla ett eller flera moment kring 30 minuter.
Instruktören bedöms bland annat utefter sin pedagogiska teknik, vilket kan innefatta allt ifrån muntligt framförande, utbildningsmetoder och hur väl momentet är strukturerat.
– Hemvärnet har ett stort behov av att kontinuerligt utbilda instruktörer för att på så vis kunna hålla en hög beredskap på sina förband, säger kapten Peter Carlsson, kurschef för IK1.
Mats Johansson är elev vid IK1 och har inför sin trupputbildning förberett för deltagarna att lära sig att samla material och upprätta en tillfällig övernattningsplats ute i naturen, en så kallad nödbivack. Johansson visar och instruerar gruppen i hur de ska gå tillväga och övar sedan deltagarna att i par upprätta en nödbivack. När övningen är slut återsamlas gruppen för att tillsammans bedöma stridsparens prestationer.
Avslutningsvis får instruktören, gruppen och examinatorn möjlighet att återkoppla hur de upplevde momentet utifrån övningsplanen.
– Kursen har varit väldigt rolig och otroligt givande, säger Mats Johansson, tillhörande 13:e hemvärnsbataljonen.