Eleven tar befälet

I går avslutades Instruktörskurs 1 (IK1) där eleverna fick under tio fullspäckade dagar lära sig genomföra egen trupputbildning utefter Försvarsmaktens pedagogiska grundsyn.

Mats Johansson, tillhörande Västerbottenbataljonen, i samband med Instruktörskurs 1 vid Hemvärnets stridsskola.
Mats Johansson, tillhörande Västerbottenbataljonen, i samband med Instruktörskurs 1 vid Hemvärnets stridsskola.
Mats Johansson, tillhörande 13:e hemvärnsbataljonen. Foto: Johanna Granander/Försvarsmakten
Elev på Instruktörskurs 1 vid Hemvärnets stridsskola samlar in material för upprättande av nödbivack.
Deltagarna fick i uppgift att samla in material i den närliggande omgivningen. Foto: Johanna Granander/Försvarsmakten
Förevisning av upprättad nödbivack i samband med Instruktörskurs 1 vid Hemvärnets stridsskola.
Elever vid Instruktörskurs 1 förevisar upprättad nödbivack. Foto: Johanna Granander/Försvarsmakten

Eleverna får under kursen inta rollen som instruktörer där de har i uppgift att planera och genomföra trupputbildning. En av utmaningarna de har är att hålla sig inom den angivna tidsramen. Det första utbildningsmomentet ska hålla sig inom tidsramen för 10 minuter, nästa 20 minuter, för att sedan hålla ett eller flera moment kring 30 minuter.

Instruktören bedöms bland annat utefter sin pedagogiska teknik, vilket kan innefatta allt ifrån muntligt framförande, utbildningsmetoder och hur väl momentet är strukturerat.

– Hemvärnet har ett stort behov av att kontinuerligt utbilda instruktörer för att på så vis kunna hålla en hög beredskap på sina förband, säger kapten Peter Carlsson, kurschef för IK1.

Mats Johansson är elev vid IK1 och har inför sin trupputbildning förberett för deltagarna att lära sig att samla material och upprätta en tillfällig övernattningsplats ute i naturen, en så kallad nödbivack. Johansson visar och instruerar gruppen i hur de ska gå tillväga och övar sedan deltagarna att i par upprätta en nödbivack. När övningen är slut återsamlas gruppen för att tillsammans bedöma stridsparens prestationer.

Avslutningsvis får instruktören, gruppen och examinatorn möjlighet att återkoppla hur de upplevde momentet utifrån övningsplanen.

– Kursen har varit väldigt rolig och otroligt givande, säger Mats Johansson, tillhörande 13:e hemvärnsbataljonen.